Separatisté v Doněcku chtějí nezávislost, vláda Ukrajiny je nezajímá

Separatisté v Doněcku chtějí nezávislost, vláda Ukrajiny je nezajímá Zdroj: ČTK

Separatisté v Doněcku chtějí nezávislost, vláda Ukrajiny je nezajímá

Dohody z Minsku o příměří na jihovýchodě Ukrajině sice vstoupily dnes v platnost, ale separatisté si rozhodně neplánují budoucnost společně s vládou v Kyjevě. Popsal to oficiální státní ruský web Hlas Ruska.

„Pokud nebudou splněny naše požadavky politické nezávislosti, tak máme právo žít samostatně. Procesy, ke kterým u nás dochází, k Ukrajině nemají žádný vztah. A jak to vidí Ukrajina, to je její věc,“ řekl novinářům Alexandr Zacharčenko, vůdce povstalců v Doněcké oblasti.

Za téměř rok konfliktu se prý na východě Ukrajiny zformovala nová identita. Důvodem jejího vzniku je především „politická práce“ s obyvatelstvem ze strany vedení separatistů a neustálé ostřelování měst a obcí ukrajinskou armádou.

„Ti, kteří ještě na jaře 2014 nechtěli hlasovat pro vznik samostatného Donbasu, v poslední době svůj názor radikálně změnili,“ napsal k tomu například i britský list Financial Times.

Navíc se v této souvislosti rýsuje možná velká tragédie. Separatisté totiž chtějí i přes příměří zabránit propuštění ukrajinských vojáků z takzvaného debalcevského kotle, kde jsou jich v obklíčení tisíce. „O Debalcevu není v dohodách jediná zmínka. Znamená to, že Ukrajina tam jednoduše zradila 5 tisíc lidí,“ poznamenal podle Hlasu Ruska Zacharčenko.

To by ale mohlo vést k novým tvrdým bojům.