Na debatě o islamismu a svobodě slova v Kodani se střílelo

Na debatě o islamismu a svobodě slova v Kodani se střílelo Zdroj: ČTK

Teroristický útok v Kodani: Jeden mrtvý, tři ranění. Cílem byl kreslíř, s kterým Reflex hovořil

Při střelbě během debaty o svobodě slova, kterou dnes v Kodani pořádal švédský karikaturista Lars Vilks, zemřel jeden člověk. Informovala o tom agentura Reuters. Byli zraněni i tři policisté. Vilks v roce 2007 nakreslil proroka Mohameda jako psa na kruhovém objezdu. V roce 2010 se s ním redaktorka Reflexu setkala ve Švédsku.

Podle dánské televize TV2 padlo kolem 40 výstřelů. V oknech kavárny Krudttoenden, kde se debata konala, zůstaly desítky děr po kulkách. Dva útočníci byli celí v černém a ujeli v autě Wolkswagen Polo. Pátrá po nich policie. Údajně hovořili dánsky. Vilks byl podle spoluorganizátorky akce Helle Merete Brixové rovněž na místě, ale zraněn nebyl. Akce nesla název „Umění, rouhačství a svoboda slova".

Podle agentury AFP se akce účastnil i francouzský velvyslanec v Dánsku François Zimeray.

Vilks se v minulosti stal terčem mnoha výhrůžek muslimů kvůli kontroverzním karikaturám proroka Mohameda. Při svých pobytech v Dánsku měl vždy policejní ochranu. Kreslíř žije osm let v ohrožení života. Švédští islamisté se jej v roce 2010 pokusili zabít, na univerzitě v Uppsale jej pak napadli muslimští studenti. Média, politici i část veřejnosti jej obviňovala, že islámskou odvetu sám vyprovokoval.

„Spousta lidí, mě obviňuje, ale má odpověď zní pořád stejně: Je třeba pamatovat na to, že ti špatní jsou teroristi. Oni útočí na demokracii. Jsou to primitivové,“ komentoval to v září 2010 Lars Vilks pro Reflex. „Al-Káida totiž nezapomíná,“ vysvětloval.

Útok v Kodani přichází více než měsíc po teroristických útocích ve Francii, kde islamisté vystříleli kvůli protiislámským karikaturám část redakce Charlie Hebdo. A další čtyři lidé zabili v židovském obchodě v Paříži.