Naděžda Savčenková

Naděžda Savčenková Zdroj: YouTube.com

Pilotku Savčenkovou nepustíme, vzkazují Rusové

Pilotka Naděžda Savčenková měla určitou naději na propuštění v rámci výměny válečných zajatců mezi samozvanými republikami (Doněcká a Luhanská) a Ukrajinou. Tu se snažil vyjednat ukrajinský prezident Porošenko na minských mírových jednáních. Ruská agentura TASS však nyní napsala, že nic takového nebude možné.

Pilotka Naděžda Savčenková se dostala do Moskvy minulý rok, kam ji unesli proruští separatisté. Je podezřelá z účasti na vraždě dvou ruských novinářů. Nově jí byla navíc vazba prodloužena až do května.

Postup ruské strany hájí například Alexandr Brod, známý aktivista v otázkách lidských práv. „Ta žena není jen válečnou zajatkyní, je především obviněná ze závažných článků Trestního zákoníku – spoluúčasti na vraždě,“ řekl agentuře TASS. „Nejprve budou muset být splněny všechny formální postupy. Musí proběhnout řádné vyšetřování, nestranný soud, a pak případná sankce či naopak propuštění,“ tvrdí Brod. „Výměna válečných zajatců se nevztahuje na ni,“ myslí si Brod.

Ruská strana tvrdí, že Savčenková se nedostala do Ruska jako zajatec, ale přešla hranice jako uprchlice s padělanými doklady. Ještě jako příslušnice dobrovolnického praporu prý navedla palbu ukrajinských minometů na ruské novináře, z nichž dva zahynuli. Obhajoba naopak tvrdí, že separatisté Savčenkovou zajali dřív, než k neštěstí došlo, a pak ji předali ruským úřadům. Sama Savčenková se hájí, že jen plnila svou povinnost a bojovala za vlast na ukrajinském území a neuznává právo Ruska ji soudit.

Mezitím byla v nepřítomnosti zvolena ukrajinskou poslankyní. Poslanci europarlamentu jsou podle Šojdrové přesvědčeni, že Rusko svým postupem porušuje Evropskou úmluvu na ochranu lidských práv a základních svobod, kterou spolupodepsalo. Savčenková je navíc od 26. ledna členkou Parlamentního shromáždění Rady Evropy, a požívá tak diplomatické imunity. Prezident Putin už na její podporu dostal dopis podepsaný 61 europoslanci, Kreml na něj ale dosud nereagoval. Europarlament se situací na Ukrajině podrobně zabýval v lednu.