Ekonomika

Ekonomika Zdroj: Marek Douša

Ekonomika neroste tak rychle jak odborníci čekali. Čekají nás další problémy?

Česká ekonomika loni rostla o dvě procenta, ale ve čtvrtém čtvrtletí jen o 1,3 procenta. Oznámil to Český statistický úřad. Roční růst hrubého domácího produktu je tak nižší, než čekali analytici. Předpokládali navýšení o 2,3 procenta. Podle některých ekonomů je to slabý růst a mohlo by to vyvolat další problémy.

Například ekonom Vladimír Pikora na webu nextfinance.cz uvádí: „Tato čísla jsou už poslední, o kterých může současná vláda říct, že za ně nemůže a že to je důsledek vládnutí předchozí vlády. Od výsledků za další kvartál bude už kabinet za růst odpovědný. Tak jako vždy při odhadu netušíme, jaké je struktura růstu. Jen lze očekávat, že ekonomikou táhnou automobilky, jako tomu bylo po celý rok 2014. Poptávka je především ze zahraničí. A to je kámen úrazu. Evropské ekonomice se totiž nedaří, a proto se nedaří ani té naší. Za celý rok 2014 rostla ekonomika o 2,0 %. To je málo. Zkušenost ukazuje, že k tomu, aby ekonomika generovala nové dlouhodobé pracovní příležitosti, potřebuje růst kolem 3,5 procenta.“

Podle růstu (či poklesu) HDP přitom vlády sestavují rozpočty a také výdaje a příjmy. Za stávající situace by se ale při vysoce nastavených výdajích Sobotkovy vlády mohly prohloubit schodky a zvyšovat dluhy.