V Minsku začal summit k Ukrajině

V Minsku začal summit k Ukrajině Zdroj: Profimedia.cz

Evropští státníci se sešli v Minsku na summitu k východní Ukrajině

V běloruském Minsku už několik hodin hledají evropští státníci cestu k míru pro válkou rozvrácený ukrajinský Donbas. Německá kancléřka Angela Merkelová a prezidenti Ukrajiny, Ruska a Francie Petro Porošenko, Vladimir Putin a François Hollande podle nepotvrzených zpráv posuzují znění závěrečného dokumentu, který by měl potvrzovat nedělitelnost ukrajinského území.

Ruští vyjednavači jsou s dosavadním průběhem summitu, který začal v 18:30 SEČ, spokojeni, i když nevylučují dlouhé jednání. Putinův poradce Vladislav Surkov označil rozhovory státníků za "výborné", optimisticky situaci vidí i šéf ruské diplomacie: "Jednání pokračuje aktivně, jde to lépe než super," řekl Sergej Lavrov ruské agentuře TASS.

Po debatě za účasti širších delegací pokračují v Minsku rozhovory opět jen za účasti Merkelové, Hollandea, Porošenka a Putina. Náměstek ruského ministra zahraničí Grigorij Karasin podle webu deníku Kommersant nevyloučil, že jednání může trvat až do čtvrtečního rána.

Agentura Reuters s odvoláním na své zdroje v ukrajinské delegaci napsala, že ve výsledné deklaraci má být zdůrazněn zájem všech zúčastněných na zachování ukrajinské územní celistvosti a svrchovanosti. Doněcký vyjednavač Denis Pušilin se zase nechal slyšet, že bez závazku ukrajinské neutrality není žádná dohoda možná.

Takzvaná kontaktní skupina, která jedná souběžně se summitem, podle Reuters připravuje samostatný výsledný dokument, který se má opírat o závazky prvního příměří dojednaného v Minsku počátkem loňského září. Běloruský ministr zahraničí Uladzimir Makej ale tuto informaci popřel s tím, že závěrečný dokument bude jeden.

Do běloruského hlavního města dorazili dnes rovněž vůdci doněckých a luhanských separatistů Alexandr Zacharčenko a Igor Plotnickij. "Jsou v Minsku. Pokud jednání státníků skončí úspěšně, předpokládá se, že Zacharčenko a Plotnickij podepíší výsledný dokument," uvedla ruská agentura.

Podle ruských diplomatů přijel Putin do Minska optimisticky naladěn. Existuje údajně sedmdesátiprocentní pravděpodobnost, že dohody o urovnání krize bude dosaženo. "Prezidenti by do Minsku zbytečně nejeli," prohlásil nejmenovaný ruský diplomat.

Reportér ruské televize informoval o spekulacích, podle nichž je připraven návrh zastavit na východní Ukrajině od pátku palbu; v sobotu by pak mělo začít stahování těžké vojenské techniky z obou stran linie oddělující ukrajinské vládní jednotky a povstalecké oddíly. Oficiální zdroje ale nic podobného nepotvrdily.

Schůzka v běloruské metropoli má být vyvrcholením týdne intenzivního diplomatického úsilí dospět k mírové dohodě. Naději oživil minulý týden nový mírový plán Merkelové a Hollandea, který víceméně přivítali Kyjev, Moskva i proruští povstalci.