Tomio Okamura

Tomio Okamura Zdroj: Profimedia

Rebelie proti Okamurovi. Zůstane jako kůl v plotě? Poslanci Úsvitu zakládají novou stranu

Poslanci a předsednictvo hnutí Úsvit se dohodli na založení nové politické strany. Chtějí, aby hájila národní zájmy a spolupracovala kromě jiných i s francouzskou nacionalistickou Národní frontou. Tu vede Marine Le Penová. Na tiskové konferenci to dnes oznámili zástupci budoucí strany. Šéf hnutí Tomio Okamura je jednoznačně proti tomu, protože tím přichází o moc.

Tyto zprávy by mohly nasvědčovat tomu, že uzavřenost, s kterou Okamura hnutí Úsvit budoval a těžil proto z něj i peníze, je u konce. Lépe řečeno většina jeho poslaneckého klubu míří jinam a Okamura se může ocitnout v Poslanecké sněmovně jako kůl v plotě.

„Poslanecký klub hnutí Úsvit totiž pověřil své poslance a aparát klubu založením nové politické strany, která kooptuje do svých politických orgánů poslance hnutí Úsvit a Věcí veřejných," přečetl z usnesení poslaneckého klubu jeho místopředseda Petr Adam. Ideovým východiskem nové strany má podle něj být pozitivní, nepopulistická ochrana národních zájmů.

Založení nové politické strany podpořilo i předsednictvo hnutí, uvedl předseda poslanců Úsvitu Marek Černoch. Ten se šéfem klubu stal v lednu, když proti vůli Okamury nahradil tehdejšího šéfa Radima Fialu. Černoch dnes odmítl, že by šlo o puč proti Okamurovi. I on se podle něj může stát členem nové strany.

Jedním z hlavních důvodů založení nové strany je podle Černocha to, že hnutí Úsvit zatím nemůže přijímat nové členy. Nová strana podle něj bude fungovat na standardních demokratických principech. Bez členské základny strana nemůže fungovat, míní.

Poslanci Úsvitu, kteří zakládají novou stranu: Marek Černoch, Petr Adam, Jana Hnyková, Augustin Karel Andrle Sylor, Karel Fiedler, Olga Havlová, David Kádner, Martin Lank, Milan Šarapatka a Jiří Štětina. Proti byl šéf hnutí Tomio Okamura. Další se zdrželi či byli nepřítomni.