Helena Válková

Helena Válková Zdroj: Profimedia.cz

Válková podala demisi. Na její místo Babiš navrhne Pelikána

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) podala demisi k 1. březnu. Na tiskové konferenci to dnes řekl vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který jako nástupce na post navrhne jejího prvního náměstka Roberta Pelikána.

Prezident Miloš Zeman očekával demisi Válkové nejpozději do 1. března, což Válková splnila. S Pelikánem se bude chtít setkat, do té doby ho nechce hodnotit, řekl prezidentův mluvčí. 

"Já k tomu žádný komentář nemám. To je věc, kterou musí vyřešit ANO, je to problém hnutí ANO a je potřeba, aby si hnutí ANO ten problém vyřešilo," reagoval dnes na situaci Sobotka.

Válková dlouhodobě čelí kritice kvůli neplnění legislativního plánu i své personální politice. O své budoucnosti v resortu jednala v pondělí i s prezidentem Zemanem, který je jejím dlouhodobým zastáncem. Po setkání s prezidentem se Válková měla ještě vrátit na úřad vlády a zúčastnit se tiskové konference po schůzi kabinetu, program ale zrušila s tím, že je nemocná a zřejmě má zápal plic. Podle ČT je v nemocnici.

Už v pondělí dopoledne Válková uvedla, že začíná být děním okolo své osoby znechucená. Dodala, že při přebírání funkce slíbila hnutí ANO, že v čele resortu vydrží minimálně rok, a ten nedávno uplynul.

Podle ústavy odvolává člena vlády prezident, a to na návrh premiéra. Pokud se ministr sám rozhodne rezignovat, podává demisi prostřednictvím premiéra do rukou hlavy státu.