Radovan Krejčíř

Radovan Krejčíř Zdroj: Reu

Zločinec Krejčíř je v Africe podezřelý z více než stovky zločinů. I z vražd

Firma Moneypoint Radovana Krejčíře v Bedfordview u jihoafrického Johannesburgu byla centrem mnoha zločinů. Uvádějí to vyšetřovatelé, kteří se zabývají více než 100 případy týkajícími se českého uprchlíka, píše dnes jihoafrický deník The Star. Krejčíř je od roku 2013 v JAR ve vazbě a vyslechl si už dvě obžaloby z vraždy a dvě další z pokusu o vraždu.

Krejčíř údajně převzal podnik Moneypoint od jeho bývalých provozovatelů násilím. Podle vyšetřovatelů mu firma sloužila k prodávání střelných zbraní, drog, zlatých mincí a dalších drahých věcí, z nichž mnohé byly ukradeny při loupežích v různých firmách a domech. Čechův podnik prý také sloužil k praní špinavých peněz ze zločinecké činnosti.

Krejčíř je podle deníku The Star předmětem vyšetřování u nejméně 20 případů vražd, 15 případů pašování drog, pěti případů krádeže zlatých mincí, 30 kauz vykradení podniků či domů, 15 případů podvodů a mnoha případů únosů. Pro Čecha podle vyšetřovatelů také pracovala řada policistů, které zkorumpoval.

Krejčíř žije v Jihoafrické republice od roku 2007 a od listopadu 2013 je ve vazbě. Čtyři jeho dosavadní žádosti o propuštění na kauci neuspěly.

V Česku byl v roce 2012 odsouzen k 11 letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik. V prosinci 2013 mu odvolací soud v Praze trest o půl roku snížil. V kauze týkající se údajné snahy o vytunelování státního podniku Čepro čelí v současnosti obvinění z několika různých trestných činů. Hrozí mu tentokrát až výjimečný trest odnětí svobody. Rozhodnutí o případném Krejčířovu vydání do České republiky brání v JAR nedořešené azylové řízení.