V Británii se blíží volby, síly konzervativců a labouristů jsou zcela vyrovnané

V Británii se blíží volby, síly konzervativců a labouristů jsou zcela vyrovnané Zdroj: profimedia.cz

V Británii se blíží volby, síly konzervativců a labouristů jsou zcela vyrovnané

Už za méně než tři měsíce se ve Velké Británii uskuteční parlamentní volby. 7. května se rozhodne, kdo bude vládnout jedné z nejdůležitějších zemí světa. Síly dvou nejdůležitějších stran, konzervativců a labouristů, jsou přitom podle posledních průzkumů naprosto vyrovnané. Dokládají to výsledky agentury YouGov.

Podle posledního průzkumu (zveřejněn byl o víkendu) mají opoziční labouristé preference 33 procent a konzervativci 32 procent. Na třetím místě je s 15 procenty UKIP (Strana za nezávislost Spojeného království), kterou vede charismatický euroskeptik Nigel Farage.

Poslední volby v roce 2010 vyhrála dnes vládnoucí Konzervativní strana, kterou vede premiér David Cameron. Ta získala před pěti lety 36,2 procenta. Druhý labouristé měli 29,1 procenta a třetí liberální demokraté 23 procent odevzdaných hlasů. Jenže posledně jmenovaná strana se propadla teď na pouhých 7 procent.

To by mohlo nasvědčovat tomu, že v Británii může po volbách vzniknout i velká koalice, protože s Faragem se vládnout zatím nikdo nechystá.