Papež František, jako první papež v historii, vystoupí s projevem v americkém Kongresu

Papež František, jako první papež v historii, vystoupí s projevem v americkém Kongresu Zdroj: ČTK

František, jako první papež v historii, vystoupí s projevem v americkém Kongresu

Papež František jako vůbec první papež v historii vystoupí 24. září na společném shromáždění obou komor amerického Kongresu. Oznámil to mluvčí Sněmovny reprezentantů John Boehner a zprávu pak potvrdil i Vatikán.


Návštěva washingtonského Kapitolu bude součástí apoštolské cesty papeže do Spojených států u příležitosti Světového setkání rodin ve Philadelphii.

Přestože katolíci patří v USA k náboženské menšině (hlásí se k nim asi čtvrtina obyvatelstva) je Františkova promluva v Kongresu označována za historickou událost.

Podobné to bylo například s projevem někdejšího československého prezidenta Václava Havla v únoru 1990. Jeho česky přednesené vystoupení tehdy američtí zákonodárci třiadvacetkrát přerušili potleskem. Havel nadchnul Američany svým humorem a jazykem, který nebyl běžným politickým jazykem. „Ale také myšlenkami. Především myšlenkou (ta zní v dnešních souvislostech s Ukrajinou velmi zajímavě – poznámka redakce): ,Když chcete pomoct nám, pomozte Rusku'. Kdy už jaksi předvídal, že se Rusko bude v příštích dvaceti letech vyvíjet velmi složitou cestou,“ řekl k tomu Michal Žantovský, mluvčí a poradce exprezidenta.