Zdroj: Profimedia.cz

Francie má problém kvůli inzerátu, stojí v něm: „Pracovitý, motivovaný a ideálně ne Žid“

Francouzské designové grafické studio vypsalo inzerát na pozici designéra. Obvyklé fráze, jako „pracovitý a motivovaný“, však doprovodila jedna velmi neobvyklá. Požadavek, aby kandidát v ideálním případě nebyl Žid, vyvolala okamžitě doslova záplavu stížností.

Na případ upozornila francouzská, britská i izraelská média. Deník The Times of Israel uvádí, že vlnu nespokojenosti vyvolal antisemitský inzerát i přes to, že visel na stránkách společnosti pouze hodinu. I během této doby však stihla jedna z francouzských neziskových organizací potírající rasismus pořídit printscreen inzerátu a podat na společnost oficiální stížnost. „Jsme časově velmi vytížení, a proto hledáme někoho, kdo by nebyl omezen svými kulturními a náboženskými záležitostmi,“ cituje server The Telegraph s tím, že hovořil se zaměstnancem firmy, který ale odmítl uvést své jméno. „Nebylo to vůbec diskriminační,“ dodává týž zdroj.

Na celém případu je pozoruhodná především určitá dichotomie: přestože zdroj Telegraphu chybu potvrdil, akorát ji neoznačil za chybu, na svém Twitteru pařížské studiu uvedlo, že žádný inzerát tohoto znění z jeho produkce nevzešel a že stránky studia se staly terčem útoku hackerů. Na společnost je každopádně podaná stížnost pro rasovou diskriminaci.