Alan Barnes a Katie Cutler

Alan Barnes a Katie Cutler Zdroj: YouTube.com/BBC

Postiženého důchodce okradli na ulici. Díky sousedce má nyní přes deset miliónů

Příběh, který dojímá milióny lidí, je výjimečný především svou ojedinělostí. Poté, co postiženého Alana Barnese na ulici přepadli a okradli neznámí útočníci, bál se i vyjít na ulici. Jeho sousedka Kate mu ale pomohla a díky ní je z důchodce nyní milionář.

Těžko si představit, jak se napadený důchodce Barnes cítil. Jeho postižení je zřetelné na první pohled, obličej má deformovaný údajně už od dětství. Způsobila je prý nemoc matky, která trpěla zarděnkami v době svého těhotenství. Žije v anglickém městečku Gateshead, je mu 67 let. Vypadá však o mnoho let starší.

Katie Cutlerová, zachránkyně přepadeného důchodce, měla podle svých slov v úmyslu vybrat zhruba pět set liber, když zakládala on-line sbírku na pomoc napadenému Alanovi, ani ji nenapadlo, že se suma vyhoupne na necelých 11 miliónů korun.

O případu se šťastným koncem informovala téměř všechna velká britská média. Britská veřejnoprávní televize BBC dokonce zorganizovala setkání Katie a Alana před kamerami, jež na internetu zhlédly už milióny lidí. Důchodce Alan je částkou překvapen, což i několikrát zopakoval. „Šel jsem jenom vyhodit odpadky... O charitě jsem samozřejmě slyšel, ale nikdy by mě nenapadlo, že se do ní zapojí tolik lidí,“ popsal před kamerami Barnes. Peníze mu přišly z celého světa – z Nizozemska, Kanady, Austrálie a samozřejmě nejvíce příspěvků přišlo z Velké Británie.