Mashana

Mashana Zdroj: YouTube.com

Propaganda jako v padesátých letech: Moj milij Putin!

Díky upozornění čtenářů vám můžeme přinést nejnovější výkřik ruské populární hudby, rockovou modlitbu k Vladimiru Vladimiroviči Putinovi. Pokud byste měli nejmenší pochybnost - pachatelé myslí píseň smrtelně vážně!

Nový hit ruské zpěvačky Mašany (Mashana) vypadá takto: Marfuša oblečená do šatů v barvách ruské vlajky a štěpné verše k Putinovi - přesněji, jejímu milému Putinovi: „Vezmi mě sebou, já chci být s tebou!“ I další verše zaujmou: „Běžet? Samozřejmě, poběžíme za ním, protože je to Putin!“ A aby se to nepletlo - text je v ruštině, ale i v angličtině umístěn na jejím webu.

Když jsem si toto malé veledílo skutečně upocené propagandy pustil potřetí, najednou mi došlo, jak strašná propast zeje mezi průměrným Čechem a průměrným Rusem. Samozřejmě i my máme umělce nechutně servilné k moci. Abych nikoho nejmenoval, připomenu třeba herce a zpěváka Richarda Krajča, který před každými volbami přesvědčeně pózuje s představiteli té strany, která podle sociologických průzkumů vyhraje, a pak ještě s těmi stejnými lidmi po vítězných volbách. Takže stran vlezdoprdelkování jsou na tom naši populární umělci podobně jako ti ruští. Ale ta forma!

Skutečně si nedokážu představit, že by pan Krajčo nazpíval píseň „Jdou, jdou, Babiši jdou, bože jaká je to krása!“ Nebo že by Lucie Bílá dala k lepšímu trhák „Právě dnes vstoupím do ODS a osvítím Václava Klause“. Naši umělci tak nějak u politiků přicmrdují a dávají jim trochu své divácké obliby. Tak natvrdo, hluboko a přímočaře, jak to dělá Putinovi Mašana, u nás zatím nikdo nikomu nikam nevlezl. V tom jsme zatím naštěstí civilizovanější než Rusové.

A konečně třetí porovnání - reakce diváků: Zatímco Mašana zpívá o Putinovi a lid se k tomu veselí, u nás by zpěváka s chvalozpěvem na libovolného politika diváci vypískali. Takže suma sumárum: Jsme na tom přece jen o něco líp než Rusové!