Adrian Sarbu

Adrian Sarbu Zdroj: ČTK

V Rumunsku zatkli exšéfa Novy Adriana Sarbu kvůli daňovým únikům

Rumunská policie v pondělí večer na 24 hodin zadržela mediálního magnáta Adriana Sarbua, kterého viní z daňových úniků a praní špinavých peněz v hodnotě tři miliony eur (přes 80 milionů Kč). Informoval o tom rumunský server ziare.com. Sarbu byl šéfem mediální skupiny CME, která vlastní českou televizi Nova i slovenskou Markízu.

"Veškerá obvinění jsou směšná," citovala rumunská média prohlášení Sarbua. Ten obvinění rovněž označil za "výmysl". V úterý by měl soud rozhodnout o jeho dalším osudu.

Slovenský server HNonline uvedl, že Sarbua tři hodiny vyslýchal rumunský prokurátor, který následně oznámil, že magnát způsobil škodu až za 26 milionů eur. 

Sarbuův právník se nechal slyšet, že podnikatel byl o veškerých obviněních informován a že se zatím nebude vyjadřovat. "Nebudeme se vyjadřovat, zítra (v úterý) chce svědčit. Nemohu vám říci nic víc," dodal advokát.

Sarbu je generálním ředitelem agentury Mediafax, největší soukromé zpravodajské agentury v Rumunsku. Tvrdí, že je vyšetřován kvůli tomu, že jeho agentura nepodpořila premiéra Victora Pontu, který loni v listopadu kandidoval na prezidenta. Pontovy spojence pak obvinil z toho, že chtějí jeho agenturu koupit. V posledních měsících čelilo podobným obviněním jako nyní Sarbu několik zaměstnanců Mediafaxu, uvedla agentura AP. Ponta v prezidentském klání prohrál s bývalým starostou Klausem Iohannisem.

Adrian Sarbu vedl mediální skupinu CME v letech 2009 až 2013.