Vzbouřenci ohlásili záměr dobýt zpět tři východoukrajinská města

Vzbouřenci ohlásili záměr dobýt zpět tři východoukrajinská města Zdroj: ČTK

Separatisté na Ukrajině oznámili mobilizaci. Povoláno do zbraně má být až 100 tisíc lidí

Doněčtí povstalci z východu Ukrajiny chtějí do deseti dnů vyhlásit všeobecnou mobilizaci. Oznámila to dnes vzbouřenecká agentura DAN s odvoláním na slova šéfa samozvané Doněcké lidové republiky Alexandra Zacharčenka. Povoláno do zbraně má být až 100.000 lidí, uvedla úřední agentura povstalců.

Zacharčenko řekl, že mobilizace záloh bude dobrovolná. "Máme v úmyslu mobilizovat potřebný počet lidí tak, aby se početní stav naší armády dostal na hranici 100.000 lidí. Bude to dobrovolná mobilizace," konstatoval vůdce povstalců. Důvodem je podle něj hromadění jednotek ukrajinské armády v okolí Doněcku.

"Do jara budeme mít čas na výcvik. Od mobilizace si slibujeme přinejmenším pět nových armádních brigád, tři motostřelecké, jednu dělostřeleckou a jednu tankovou," citovala Zacharčenka agentura DAN. "Je to rezerva, která nám umožní zastavit jakýkoli úder. Na jaře už je (ukrajinskou armádu) přivítáme v jiné síle," řekl vůdce doněckých radikálů.

O nynějším početním stavu povstaleckých bojových oddílů nejsou žádné hodnověrné zprávy. Kyjev tvrdí, že v řadách separatistů bojuje několik tisíc ruských dobrovolníků, ale i vojáků v aktivní službě. Také ruské vedení připouští, že Rusové do Donbasu odcházejí bojovat, mezi dobrovolníky mohou prý být i vojáci na dovolené. Dodávky zbraní, o nichž hovoří Kyjev i členové evropských monitorovací misí, Moskva popírá.

Záměr mobilizovat do boje s ukrajinskou armádou vyhlásil Zacharčenko krátce po dalším bezvýsledném jednání takzvané minské kontaktní skupiny, která měla v sobotu přiblížit obě bojující strany k dohodě o zastavení palby.

Povstalci už před jednáním v běloruské metropoli dali na vědomí, že v případě neúspěchu diplomatických rozhovorů zesílí bojovou aktivitu na frontě s cílem ovládnout celé území Doněcké a Luhanské oblasti. Nyní mají pod kontrolou zhruba třetinu.

Hlavní směr útoku chtějí vzbouřenci vést proti městům Debalceve a Mariupol. Zatímco v Mariupolu se v těchto dnech boje omezují na občasné přestřelky, v Debalceve, kde je v obklíčení několik tisíc ukrajinských vojáků, trvají už řadu dní prudké boje s desítkami obětí na obou stranách.

Mobilizaci záloh ohlásila loni třikrát ukrajinská armáda, čtvrtá mobilizační vlna začala letos 20. ledna. Podle dnešní zprávy agentury Unian bylo do zbraně povoláno 73.000 osob, k odvodu se ale zatím přihlásilo jen 2500 lidí. Další mobilizační dekrety má prezident Petro Porošenko v plánu vydat v dubnu a v červnu.