Řecko

Řecko Zdroj: Ľubomír Kotrha

Selhání EU i Německa: Řekové věděli, že nedokážou splatit obrovské půjčky, přesto si je vzali

Nový řecký ministr financí Janis Varufakis přiznal, že jeho země věděla, že obří půjčky, které už léta dostává, nebude schopna splácet. A Němci prý také věděli, že Řecko nikdy půjčky nesplatí, přesto trvali na tom, aby je dostali.

„Vzali jsme si největší půjčku v dějinách lidstva při plném vědomí, že ji nikdy nedokážeme splatit. A ti, kteří nám ji dali, také věděli velmi dobře, že ji nedokážeme splatit, a navzdory tomu trvali na tom, abychom si ji vzali,“ řekl ministr Varufakis v rozhovoru pro slovenské Hospodárske noviny.

Řecký dluh činí i po nedávném odpuštění jeho podstatné části 315 miliard eur (9000 miliard korun), což je 175 procent hrubého domácího produktu země.

Nová řecká vláda, kterou vede levicová strana Syriza, chce nyní vyjednat další odpuštění dluhů. Varufakis proto zahájil jednání se svými evropskými partnery. Navrhuje vázat splátky dluhu na hospodářský růst. Kdyby řecká ekonomika nerostla, vláda by je prostě nesplácela. Což je podmínka, kterou jen tak v Evropě nedokáže někdo naplnit. V překladu: V podstatě se splácet nic nebude.

Michal Sapin, jeho francouzský protějšek, po setkání přitom připustil úlevy. „Můžeme (dluh) odkládat, můžeme ho snižovat,“ uvedl podle zpravodajských agentur. „Řecko nemá žádnou budoucnost, pokud opustí společnou měnu euro,“ dodal. Německý ministr financí naproti tomu mluví o tom, že jeho vláda se „nenechá vydírat“.

Podle posledního průzkumu veřejného mínění ale pouze 16 procent Němců podporuje odpis části obřího dluhu řecké vlády. Naproti tomu 33 procent by dalo Řekům více času na splácení dluhů a 43 procent je proti jakýmkoliv ústupkům.

Největším problémem ale je, že odborníci i někteří evropští politici upozorňovali mnoho let na to, že postup Evropské unie a především Německa vůči Řecku nebyl správný, že země nedělá dostatečné kroky, aby se reformovala a mohla nastartovat delší ekonomický růst a splácet obrovské půjčky. Cena za „záchranu“ Řecka tak bude vysoká.