Smrt

Smrt Zdroj: Marek Douša

4 důležité lekce do života od šéfa pohřební firmy. Ví moc dobře, o čem hovoří

Rodina Australana Ian Allisona (34) vede už šest generací pohřební firmu. Ví tedy velmi dobře, co obnáší smrt, ale zná i životní příběhy mnoha lidí. Co je tedy podle něj a zkušeností jeho předků v životě skutečně důležité? Napsal o tom web news.com.au.

1) Buďte upřímní sami k sobě

“Když lidé vzpomínají na pohřbech na své blízké, často zjistíte, jestli byli zesnulí věrni sami sobě nebo jestli se snažili být někým, kým ve skutečnosti nejsou. Je důležité být upřímný a jednat v souladu s tím, čemu věříte, protože žijete jen jednou,” vysvětluje Allison.

2) Hovořte spolu

“Dokud m
ůj dědeček nezemřel, neměl jsem ani ponětí o tom, kolik lidí ho respektovalo a co všechno udělal pro naší čtvrť. Nestydťe se proto hovořit otevřeně o svých úspěších i neúspěších. A poznejte své blízké do hloubky, dokud máte tu příležitost.

3) Ptejte se na d
ůležité otázky

“Mnoho lidí neví, jak s blízkými před jejich smrtí mluvit. Ptejte se je na důležité otázky. Například: Jakou nejkrásnější vzpomínku máš z dětství? Co byl nejdůležitější den v tvém životě? Čeho ve svém životě lituješ?”

4) Odpou
štějte a nechávejte věci běžet

“Je důležité milovat své blízké bezpodmínečně – i s jejich chybami. Je nesmírně důležité odpouštět. Často lidé v rozhovorech vzpomínají na drobné věci, které je na jejich bližních štvali, ale až po jejich smrti si uvědomí, o jaké hlouposti vlastně šlo.“