Taliban

Taliban Zdroj: Profimedia.cz

Šokující prohlášení Američanů: Podle Bílého domu už není Tálibán teroristická organizace

Bílý dům ve čtvrtek odmítl označovat afghánský Talibán za teroristickou skupinu. To vzbudilo zděšení na pravici, která se obává přímého vyjednávání mezi Tálibánem a Obamovou administrativou. Mluvčí prezidenta řekl, že je třeba rozlišovat mezi tímto islamistickým hnutím a al-Káidou. Pro jistotu ale dodal, že „Tálibán je velmi nebezpečná organizace“.

Zapomněli snad Američané co je Tálibán? „Provozují taktiku, která je podobná terorismu, provozují teroristické útoky, aby se přiblížili svým cílům,“ řekl mluvčí Bílého domu Josh Earnest. Ministerstvo financí uvalilo sankce na přibližně dvě tisícovky osob spojených s hnjtím: Bojovníky, vůdce, podporovatele a sponzory.

Jemná rozlišování Bílého domu ale narazila u politických oponentů, kteří už vytáhli fotografie z činnosti Tálibánu: „Uřezávají hlavy, útočí na autobusy, auty s bombami najíždí do tržnic – a není to teroristická skupina? Podívejte se, tuto administrativu už ani nemůžete parodovat,“ říká konzervativní komentátor Charles Krauthammer.

Další poukazují na to, že taková slova jsou víc politika než realita a poukazují na případ amerického vojáka Bowe Bergdahla, který byl Tálibánem zajat a pak byl propuštěn za pět jejich bojovníků zadržovaných na Guantánamu. Bílý dům přitom oficiálně tvrdí, že s teroristickými skupinami nevyjednává.

Jen slova

Talibán, paštunsky to znamená „studenti“, je islámské fundamentalistické hnutí, jehož původ najdeme v Afghánistánu. Od roku 1996 do roku 2001 ovládlo zemi a nastolilo režim řídící se právem šaría. Jeho vládu uznávaly pouze tři země - Pákistán, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty. Tálibán měl zřejmě také podporu pákistánských tajných služeb.

Praktiky používané Talibánem budily nesouhlas i některých muslimských autorit. Krutý byl vztah k ženám, byly zakázány aktivity jako sport a hudba, provozovalo se unášení lidí a sexuální otroctví, vraždění civilního obyvatelstva, odmítání mezinárodní humanitární pomoci hladovějícím, ničení památek považovaných za protiislámské a podobně. Vláda Tálibánu skončila po americké invazi do Afghánistánu v roce 2001, hnutí se ale po počátečních prohrách udrželo v některých částech země a jeho vliv je stále významný. Proto je také stále citlivá otázka, zda s hnutím tohoto typu vůbec vyjednávat.

To je zřejmě i jeden z důvodů, proč se řeší definice, zda je Talibán teroristická organizace, nebo není. Ovšem pro veřejnost je to zbytečná diskuse, protože kvůli Tálibánu se vedla a vede dlouhá válka, ve které přišly o život tisíce amerických vojáků a kromě jiných i 10 Čechů.