Richard von Weizsäcker

Richard von Weizsäcker Zdroj: ČTK

Zemřel významný evropský politik 20. století - německý exprezident von Weizsäcker

Zemřel jeden z nejvýznamnějších evropských politiků 20. století, bývalý německý prezident Richard von Weizsäcker, který se významně zasloužil i o urovnání německo-českých vztahů. Bylo mu 94 let. S odvoláním na jeho příbuzné o tom dnes informovala agentura DPA.

Byl považován za jednu z nejvýraznějších morálních autorit poválečné německé politiky. Proslul především tím, že označil 8. květen 1945, tedy den německé porážky v druhé světové válce, za „den osvobození Německa od nelidské nacistické diktatury"

Weizsäcker byl šestým německým prezidentem v letech 1984 až 1994. Tedy v době, kdy padla železná opona a také se sjednotilo rozdělené Německo. Svým rozvážným postupem k tomu podstatně přispěl.

Tento německý prezident se také po pádech komunistických režimů ve východní a střední Evropě velmi snažil o rychlou normalizaci styků s mnoha zeměmi, včetně Československa.

Na počátku 90. let se aktivně angažoval i v otázce urovnání česko-německých vztahů. Podle Weizsäckera se za nápravu vztahů mezi Čechy a Němci musí děkovat především tehdejšímu československému a českému prezidentovi Václavu Havlovi.

Richard von Weizsäcker byl známý i tím, že v době, kdy byl německým prezidentem, vystoupil s mnoha velmi podnětnými a inspirativními projevy. Byl proto považován za jednoho z nejlépe intelektuálně „vybavených“ evropských politiků své doby.