Emirates Airbus A380

Emirates Airbus A380 Zdroj: Profimedia

Nejvíc cestujících na mezinárodních letech už nemá letiště Heathrow v Londýně, ale emirát Dubaj

Po desítky let bylo známé londýnské letiště Heathrow první v počtu přepravených cestujících na mezinárodních letech. Ale neustále rychle rostoucí Dubaj ho za rok 2014 poprvé v tomto směru odsunula na druhou příčku. Informoval o tom web bloomberg.com.

Letiště v Dubaji odbavilo v minulém roce 70,5 milionů pasažérů na mezinárodních letech, což je o 6,1 procenta více než v roce 2013. Heathrow měl v roce 2014 68 milionů podobných pasažérů.

Emirát Dubaj skvěle využil svojí zeměpisnou polohu na rozhraní Evropy, Asie a Afriky. Jeho rychlý rozvoj podporuje také státní letecká společnost Emirates, která je nejenom velmi moderní, má velká letadla a vynikající služby, ale je dnes už i třetí největší leteckou společností na celém světě.

Ani to ale není ještě všechno.

Dubaj buduje nové letiště Al-Maktúm, které bude mít po svém celkovém dokončení v roce 2027 možnost odbavit těžko uvěřitelných 240 milionů pasažérů za rok. To vše se děje v době, kdy v Heathrow probíhají jednání o dalším rozšíření letiště, ale zatím to na jeho rozšíření vůbec nevypadá. V Dubaji to prostě vláda nařídí a hotovo.

,,Teď, když jsme první, přemýšlíme, jak se ještě dál zlepšovat,“ říká ale letiště v Dubaji Paul Griffiths. ,,Největší výzvou teď pro nás bude vytvořit stejně komfortní a nezapomenutelnou zkušenost na našem letišti, na kterou jsou zvyklí zákazníci aerolinek Emirates ve vzduchu.”

Vůbec největšími letišti pokud jde o počet pasažérů jsou Atlanta Hartsfield-Jackson, které odbavilo přes 96 milionů lidí (protože je to základna společnosti Delta Air Lines) či Peking s více než 86 miliony pasažérů. Na rozdíl od Dubaje byla ale většina cestujících na domácích letech.