Evropský parlament

Evropský parlament Zdroj: Isifa.com

Evropští poslanci prodloužili bojkot ruské delegace v Radě Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy dnes velkou většinou hlasů potvrdilo bojkot ruské delegace a prodloužilo odebrání jejích hlasovacích práv do dubna. Shromáždění zakázalo ruské delegaci hlasovat už loni, a to v reakci na ruský zábor ukrajinského Krymu. Ruští poslanci nyní navíc nesmějí být zastoupeni v ústředních orgánech shromáždění.

Pro zbavení hlasovacích práv zvedlo ruku 148 přítomných, proti bylo 64. Poslanci také přijali rezoluci, která Moskvu důrazně žádá o propuštění ukrajinské letkyně Naděždy Savčenkové. Ruská justice ji vězní kvůli údajné odpovědnosti za smrt ruských novinářů na východní Ukrajině. Savčenkovou, která obvinění odmítá a trvá na tom, že byla unesena, by ruská justice měla propustit během 24 hodin, uvádí se v rezoluci Parlamentního shromáždění.

Ruští poslanci na výsledky hlasování reagovali mimořádně podrážděně. Oznámili, že na bojkot odpoví "kardinálními akcemi". Šéf zahraničního výboru Státní Dumy Alexej Puškov agentuře TASS řekl, že ruští poslanci s okamžitou platností pozastavují svou činnost v Parlamentním shromáždění až do konce roku. 

"Chci zdůraznit, že dosud jsme nepřipouštěli možnost odchodu z Rady Evropy jako takové, ale po rozhodnutí Parlamentního shromáždění je taková možnost na pořadu dne," prohlásil Puškov.

Pokud jde o osud Savčenkové, vyhlídky na její okamžité propuštění jsou podle všeho mizivé. Puškov oznámil, že ruská delegace odvolává své nedávné rozhodnutí umožnit návštěvu evropských poslanců v moskevské vazební věznici, kde je letkyně vězněna a kde už přes 40 dní drží protestní hladovku. "Protože s kontakty s Parlamentním shromážděním končíme, o žádných návštěvách nelze mluvit," řekl ruský poslanec.