Jazyky

Jazyky Zdroj: Marek Douša

Za 100 let zůstane na světě jen kolem 600 jazyků, angličtina si má udržet prvenství

Každým rokem na světě zmizí mnoho jazyků - nemá je už kdo používat v praktickém životě. Dnes se používá kolem 6000 jazyků, ale protože neustále pokračuje rychlá urbanizace a postupně se asimilují a vymírají ty nejmenší národy, odhaduje se, že za sto let se bude na planetě hovořit pouze 600 jazyky. Informoval o tom The Wall Street Journal.

 

Předpokládá se, že první místo v komunikaci si na světě uchová ještě hodně dlouho dobu angličtina. Rodilí Číňané budou sice podle všeho tvořit i po uplynutí našeho století čtvrtinu obyvatel země, ale angličtina je jazykem, kterým komunikuje mimo svůj prostor nejraději nejvíce národů. A je to také rozhodující jazyk na internetu.

List také napsal, že vyhynutí čeká zejména menší a složitější jazyky. Ty, které nejsou tak složité a dají se dobře naučit, mají daleko větší šanci na přežití. Jednoduchost ale podle lingvistů neznamená nějakou pokleslost a neschopnost učit se i vážným a důležitým věcem.

Zda se ale předpovědi vyplní, je velkou otázkou, protože například před tisíci lety nebyla právě angličtina nijak moc zvlášť na světě používaná, ale k jejímu rozšíření postupně přispělo objevení Ameriky, britská kolonizace a pak ekonomická a kulturní síla USA i vyspělé vysoké školství Spojených států. Dočkat se tedy můžeme čehokoli, protože vývoj ve světě se také neustále zrychluje.