Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: profimedia.cz

Česká republika si mírně polepšila v Indexu ekonomické svobody, ale ne díky vládě

Americký institut Heritage Fondation zveřejnil pravidelné hodnocení ekonomické svobody ve světě za rok 2015. Česká republika si mírně polepšila a je celkově 24. ekonomicky nejsvobodnější zemí světa. Zhoršení jsme zaznamenali v oblasti hospodaření státního rozpočtu, zlepšení naopak v oblasti inflace.

Americká nadace Heritage Foundation vytváří každoročně žebříček ekonomické svobody spolu s deníkem Wall Street Journal. Partnerem publikace v Evropě je poslanecká frakce v Evropském parlamentu „Evropa svobody a přímé demokracie“, jejíž součástí je i česká Strana svobodných občanů.

Česká republika se za rok posunula z 26. na 24. místo na světě. Polepšili jsme si v oblasti inflace a vlastnických práv, naopak si pohoršili např. v oblasti vládních výdajů.

Spolupracovnice Heritage Foundation Nataša Srdoč k tomu uvádí: „Velkými nedostatky České republiky jsou korupce a velikost vládních výdajů – kde Index klasifikuje ČR jako nesvobodnou. Aby Česká republika posílila ekonomickou svobodu a podpořila hospodářský růst, bude se muset zaměřit na vymýcení korupce a bude muset značně zmenšit vládní výdaje.“

Ze zemí EU je nejméně ekonomicky svobodné Řecko, kterým zmítá ekonomická krize a HDP Řecka klesl za posledních pět let o 25 procent. Za Řeckem už je z evropských zemí pouze Rusko, Bělorusko, Ukrajina a Kosovo.