Kurdové s podporou Západu dobyli od Islámského státu zpět většinu svého území

Kurdové s podporou Západu dobyli od Islámského státu zpět většinu svého území Zdroj: ČTK

Kurdové s podporou Západu dobyli od Islámského státu zpět většinu svého území

Anwar Hadži Othman, náměstek ministerstva pro kurdskou pešmergu (ozbrojené milice, neoficiální armáda) oznámil v sobotu večer webu basnews.com, že Kurdové dostali opět pod svoji kontrolu naprostou většinu území, kterého se v minulých měsících zmocnil Islámský stát.

„Pod kontrolou islamistů je už jen pouhých 5 procent území, na kterém žijí iráčtí Kurdové,“ potvrdil Othman. Důležitou zprávou také je, že Kurdy podporuje Západ jednak nálety na pozici islamistů, ale i dodávkami zbraní a munice (včetně Česka). Cvičí i muže a ženy z pešmergy.

Tyto kurdské jednotky podle Othmana kontrolují i části území v Sýrii, Íránu a Turecku. Teherán a Ankara to ale popírají. Milice „pešmerga“ vznikly už ve 20. letech minulého století a mají kolem 180 tisíc bojovníků. Je mezi nimi i mnoho žen. Výcvik jim netradičně pro tuto část světa poskytuje i Izrael.

Irácký Kurdistán je nejstabilnější částí země, relativně prosperuje a zisky mu plynou především z vývozu ropy. Delší dobu se spekuluje o tom, zda Kurdové vyhlásí v budoucnosti regulérní nezávislý stát, což se nelíbí zejména Turecku, kde žije kolem 8 až 9 milionů Kurdů.