Londýnský starosta Boris Johnson navštívil v minulých dnech britské vojenské instruktory v iráckém Kurdistánu, kde se v doprovodu kurdských milicionářů nechal vyfotit s ruskou útočnou puškou AK-47, známou jako kalašnikov.

Londýnský starosta Boris Johnson navštívil v minulých dnech britské vojenské instruktory v iráckém Kurdistánu, kde se v doprovodu kurdských milicionářů nechal vyfotit s ruskou útočnou puškou AK-47, známou jako kalašnikov. Zdroj: Andrew Parsons/i-Images

Starosta Londýna se nechává fotit s kalašnikovem

Londýnský starosta Boris Johnson navštívil v minulých dnech britské vojenské instruktory v iráckém Kurdistánu, kde se v doprovodu kurdských milicionářů nechal vyfotit s ruskou útočnou puškou AK-47, známou jako kalašnikov.


Britští labouristé cestu tohoto konzervativního politika kritizovali jako součást kampaně před květnovými volbami, což Johnson podle listu The Telegraph popírá.

"Chystám se podpořit některé naše chlapce, kteří cvičí pešmergy (kurdské milice), takže z první ruky uvidíme, co dobrého Británie v této oblasti dělá," komentoval pak Johnson cíl utajené cesty. Starosta rovněž řekl, že se v kurdistánské metropoli Irbíl setkal s tamními vysokými představiteli Kurdů. Ti čelí náporu radikálů z hnutí Islámský.

"Máme společný zájem nejen o bezpečnost a prosperitu kurdského regionu, ale rovněž Iráku jako celku," citoval starostu zpravodajský portál BBC. Johnson také řekl, že jeho cesta má i obchodní pozadí, neboť tato oblast Iráku zaznamenala za poslední desetiletí značný hospodářský a sociální rozvoj. "Jsem zde, abych v této věci podtrhnul roli Londýna jako aktivního spojence," dodal.

List The Guardian v této věci poznamenal, že Johnsonova nepřítomnost v Londýně se ironií osudu shodovala s cestou předních představitelů Iráku do Británie k jednáním o pokroku v boji proti Islámskému státu. Do čela těchto rozhovorů se postavili britský ministr zahraničí Philip Hammond a jeho americký protějšek John Kerry