Na území Ruska se včera také uskutečnila největší demonstrace proti urážení proroka Mohameda.

Na území Ruska se včera také uskutečnila největší demonstrace proti urážení proroka Mohameda. Zdroj: Reuters/Eduard Kornijenko

Putinův spojenec, čečenský vůdce Kadyrov: Karikatury Charlie Hebdo nás špiní a podporují svévoli

Rusko sice vyjádřilo Francii po teroristických útocích v Paříži svoji účast, ale zároveň varovalo před přebíráním karikatur týdeníku Charlie Hebdo dalšími médii. Ccenzurní orgán Roskomnadzor poslal dokonce redakcím speciální oběžník, v němž před zobrazováním proroka Mohameda a znevažováním islámu důrazně varoval. A na území Ruska se včera také uskutečnila největší demonstrace proti urážení proroka Mohameda.

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov, který je léta spojence prezidenta Vladimira Putina, povolal v pondělí do ulic metropole Grozného statisíce svých souvěrců, aby demonstroval odpor proti hříchům západního světa a zároveň pevnou kontrolu nad kdysi vzpurnou jihoruskou provincií. Podle ruských médií (přenos z demonstrace vysílala ruská státní televize) centrum čečenského hlavního města zaplnilo až 800 000 lidí, kteří dávali najevo rozhořčení nad urážkami islámu a proroka Mohameda na stránkách západních médií.

Podle zahraničních odhadů byla ale přítomna v Grozném jen čtvrtina ze zmiňovaného počtu lidí. I tak se jednalo o vůbec největší demonstraci proti karikaturám na celém světě.

Kadyrov vyhlásil včerejšek dnem pracovního klidu. Doprava v Grozném se zastavila, obchody byly zavřené, ve školách se neučilo. Mezi demonstranty byli podle serveru GroznyjInform zaměstnanci státních podniků a úřadů, žáci a studenti čečenských škol, ale i desetitisíce věřících, kteří do čečenské metropole přijeli z celého severního Kavkazu.

„Nikomu a nikdy nedovolíme, aby beztrestně špinil jméno proroka a naše náboženství,“ řekl Kadyrov davům shromážděným na centrálním náměstí a přilehlé Putinově a Kadyrovově třídě (pojmenované po jeho otci). „Protestujeme proti karikaturám proroka Mohameda a proti všem, kdo záměrně podněcují požár náboženské a národnostní nenávisti,“ řekl čečenský autoritářský vůdce.

Evropa se podle Kadyrova dostatečně nepoučila z tragických událostí v Paříži, při nichž islamisté zabili 12 členů redakce týdeníku Charlie Hebdo. „Místo toho, aby odsoudili ty, kdo zahájili palbu, i ty, kdo k tomu svými karikaturami dali důvod, francouzské úřady zorganizovaly pouliční show s hesly na podporu svévole. To dává zákonné právo tvrdit, že za incidentem s karikaturami mohou stát úřady a tajné služby západních zemí, které mají zájem na rozšíření řad bojovníků Islámského státu o tisíce obelhaných mladých lidí z celého světa,“ řekl Kadyrov.

Nad davem demonstrantů se vznášely balony s nápisy "Ruce pryč od milovaného proroka" a "Evropa nás jenom sjednotila". Transparenty hlásaly například "Ne karikaturám proroka Mohameda" nebo "Islám je náboženství dobra a tvořivosti".

Podle ruského serveru Kavkazskij uzel byla pro mnohé obyvatele metropole účast v průvodu povinná. "V práci nám řekli, že se máme místo do práce dostavit na náměstí. Pokud možno s modlitebními koberečky, protože akce skončí hromadnou modlitbou. Na demonstrace nás posílají často, ale tentokrát jdu rád," řekl serveru jeden z demonstrantů.