Islámský stát chce po Japonsku 200 milionů dolarů za rukojmí

Islámský stát chce po Japonsku 200 milionů dolarů za rukojmí Zdroj: YouTube.com

Islámský stát chce od Japonska 200 milionů dolarů za rukojmí

Radikálové z organizace Islámský stát (IS) žádají 200 milionů dolarů (4,8 miliard korun) jako výkupné za dva japonské rukojmí. Video s nimi se dnes objevilo na internetu. IS peníze požaduje do 72 hodin.

Japonci Kendži Goto Džogo a Haruna Jukawa v oranžových kombinézách před kamerou klečí spoutaní po boku ozbrojeného muže v černé kukle. Podobně vypadala videa se západními rukojmími, které IS v minulých měsících zabil. Podle agentury AP záběry pocházejí z mediálního pracoviště Furkán, které pro IS vyrobilo i předchozí materiály.

Japonsko, jehož premiér Šinzó Abe je právě na několikadenní cestě po Blízkém východě, na video zatím nereagovalo.

Podle AP má hovořící muž stejný britský přízvuk, jako měl ten, který byl na záběrech při zabíjení předchozích rukojmích. Říká, že Japonsko podporuje západní vojenské akce proti IS, a proto se organizace zaměřila nyní i na Japonce. IS zatím nikdy neohrožoval občany Japonska, zaměřoval se na lidi ze západních zemí.

"Hrdě jste darovali 100 milionů dolarů na zabíjení našich žen a dětí a na ničení domů muslimů," říká mluvčí. Abe o víkendu v Káhiře ohlásil masivní finanční nevojenskou pomoc blízkovýchodním zemím a těm, které čelí hrozbě IS, pak samostatných 200 milionů dolarů. 

Výkupné je pro IS podobně jako pro jiné radikální skupiny významný zdroj příjmů, z nichž financuje své akce. Islámský stát loni vyhlásil státní útvar chalífát na části území severní Sýrie a Iráku.