Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: ČTK

Policie kvůli teroristické hrozbě zakázala shromáždění v Drážďanech

Německá policie dnes kvůli teroristické hrozbě zakázala veškerá shromáždění pod širým nebem plánovaná na pondělí v Drážďanech. Informovala o tom agentura DPA. Už dříve pondělní demonstraci zrušilo hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida), protože islamisté vyhrožovali atentátem Lutzovi Bachmannovi organizátorovi pochodů, které se od poloviny října konají každý týden v saské metropoli.

Podle informací policie dostali extremisté pokyn, aby se vmísili mezi demonstranty, a "mohli tak zavraždit jednu osobu z organizačního týmu". V jednom příspěvku na komunitní síti Twitter byla také demonstrace Pegidy označená za "nepřátelskou vůči islámu".

Týdeník Der Spiegel napsal, že zahraniční tajné služby varovaly Německo, že islámští radikálové diskutovali o útocích na pochody hnutí Pegida. "Proto považujeme za nezodpovědné vystavovat naše sympatizanty a naše město nevypočitatelnému riziku," vysvětlili dnes představitelé Pegidy, proč ruší pondělní pochod.

Minulé pondělí se na této demonstraci sešlo podle policejních odhadů na 25.000 lidí, kterým se nelíbí údajná islamizace Německa a kteří požadují zpřísnění azylových zákonů.

Hnutí Pegida začátkem tohoto měsíce odsoudilo 50 známých představitelů německého politického a společenského dění. V zemi se konají také shromáždění proti netoleranci a xenofobii. V Mannheimu a v Lübecku přišlo v sobotu podpořit otevřenou společnost a vyjádřit solidaritu s uprchlíky žijícími v Německu dohromady asi 16.500 lidí. To je více, než organizátoři očekávali, poznamenala DPA.