ČSSD uvažuje zvyšování daní

ČSSD uvažuje zvyšování daní Zdroj: profimedia.cz

Vláda rozdává a rozdává, ČSSD proto uvažuje i o zvyšování daní

Koaliční vláda se chlubí, jak dobře hospodaří a pomáhá mnoha skupinám občanů. Na různé přidávání a rozdávání jsou ale potřeba miliardy korun ročně. Místopředseda sociální demokracie Milan Chovanec v sobotu v deníku MF Dnes proto v rozhovoru řekl, že pokud se další desítky miliard nenajdou, „tak je tady stále ve hře návrh ČSSD na zvýšení daní firem“. Jenže kabinet předtím tvrdil, že daně zvyšovat nechce.

Podle Chovance se jako zásadní ukáže sestavování rozpočtu na příští rok. „Tam už budou muset skončit proklamace: Prostě to nějak zařídíme,“ řekl ministr vnitra MF Dnes. Narážel tím na neustále opakovanou mantru ministra financí Andreje Babiše (ANO), který tvrdí, že peníze se najdou, protože se „prostě“ ušetří a lépe se vyberou daně.

Samotný Babiš zvyšování daní (to by se týkalo i jeho firem) ale odmítá. Chovanec by prý měl začít šetřit hlavně na svém ministerstvu, dále by se mělo více uspořit na Úřadu vlády (premiér Sobotka) s třeba v hospodaření České pošty (ta spadá pod Chovancův rezort).

Milan Chovanec ale není sám, kdo o možném zvyšování daní hovoří. Martin Potůček (ČSSD), předseda komise, která pracuje na reformě důchodů, v minulých dnech v České televizi také připomněl, že by se daně mohly zvýšit zejména pro bohaté občany.

Jak je zřejmé, že ze státního se rozdává politikům lehce, kde přesně se peníze ale vezmou, je už jiná věc.