Protiteroristické operace, které ve čtvrtek začaly v Belgii, již v terénu skončily.

Protiteroristické operace, které ve čtvrtek začaly v Belgii, již v terénu skončily. Zdroj: ČTK

Zátah v Belgii na nebezpečné navrátilce ze Sýrie skončil

Protiteroristické operace, které ve čtvrtek začaly v Belgii, již v terénu skončily. Uvedl to dnes ráno belgický ministr zahraničí Didier Reynders. Policejní zátahy proti navrátilcům ze Sýrie se uskutečnily v několika městech a podle úřadů zmařily bezprostřední hrozby atentátů. Při jedné přestřelce policie zabila dva údajné islámské bojovníky.

"Operace v terénu skončily. Uskutečnil se velký počet razií. Nyní vyhodnocujeme poznatky. Policejní a justiční orgány poté uvidí, zda je třeba učinit nějaké další kroky," řekl šéf belgické diplomacie ve francouzské televizní stanici i-Télé.

Operace na různých místech začala ve čtvrtek vpodvečer a dnes brzy ráno probíhala stále v Bruselu, kde se počítalo ještě s nějakým zatýkáním, uvedla belgická prokuratura. Operaci, která prý zabránila připravovanému atentátu na policii, označila za úspěch.

Ve městě Verviers na východě země tři osoby, které se nedávno vrátily ze Sýrie, začaly ve čtvrtek večer střílet na příslušníky pořádkových sil, kteří palbu opětovali. Dva ozbrojenci byli zabiti a třetí zatčen. Nikdo nebyl zraněn, informovaly úřady.

Operace v Belgii se uskutečnila krátce po krvavých útocích v Paříži, při nichž tři islámští ozbrojenci minulý týden zabili 17 lidí a sami při policejních akcích přišli o život. Podle Bruselu ale spolu události ve Francii a v Belgii přímo nesouvisí.

"Není vazba mezi atentáty v Paříži a těmi plánovanými v Belgii. Atentáty v Paříži jen urychlily iniciativy v naší zemi," řekl ministr Reynders.