Boj o Evropu

Boj o Evropu Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Speciál Reflexu: Evropa stojí kvůli islámskému radikalismu na rozcestí

Vyvraždění části francouzské redakce satirického časopisu Charlie Hebdo islámskými teroristy je kromě bezprostředních emotivních reakcí i důvodem k hlubšímu zamyšlení nad příčinami podobných útoků. Reflex pro vás v novém vydání, které vychází ve čtvrtek 15. ledna, proto připravil několik zásadních materiálů:

Karikaturista Ivan Steiger připravil pro čtenáře Reflexu exkluzívně sérii kreseb (včetně obálky nového vydání). Kolega Steiger kreslí i do německého Frankfurter Allgemeine Zeitung či francouzského Le Figara.

Zástupce šéfredaktora Marek Stoniš varuje v úvodníku „Aleizace Evropy“ před tím, že náš kontinent není připravený se bránit extrémistům.

Publicista Jefim Fištejn se ve svém eseji „Boj o Evropu“ zamýšlí nad tím, proč se starý kontinent nedokáže vyrovnat s ideologií muslimských fundamentalistů.

Adéla Knapová v reportáži „Salám alejkum, Česko“ sleduje názory a postoje muslimů, kteří žijí u nás.

Politolog Petr Sokol analyzuje v materiálu „PEGIDA: Pondělní procházky proti islámu“ hnutí proti muslimům, které je silné zejména v Německu.

Dan Hrubý a grafička Helena Zahrádecká připravili mapu, jež nejenom nabízí kompletní údaje o muslimech, kteří žijí ve všech státech Evropy, ale komentují i výhled pro rok 2030.

O tom, že ve Francii, kterou teroristé napadli, panuje už léta silný antisemitismus, píše Hana Benešová v textu „Čestné občanství pro vraha“.

Viliam Buchert pak popsal v rubrice Causa život Egypťana Sajjida Qutba, jenž je autorem knihy Milníky na cestě, považované za základní dílo používané (a zneužívané) islámskými fundamentalisty.

Obálka Reflex 2/2015Obálka Reflex 2/2015|Archív