Giorgio Napolitano

Giorgio Napolitano Zdroj: EPA

Italský prezident Giorgio Napolitano odstoupí ze své funkce

Italský prezident Giorgio Napolitano odstoupí ze své funkce "v příštích hodinách". Oznámil to dnes podle agentury Reuters italský premiér Matteo Renzi. Podle italského listu Il Sole 24 Ore Napolitano podepíše rezignační dopis ve středu v 11:00 a následně ihned opustí prezidentský palác. Devětaosmdesátiletý prezident, který hovoří o svém odchodu už dlouho, naposledy oznámil svůj záměr opustit funkci v novoročním projevu.

"Rád bych vzdal poctu Napolitanovi, oddanému Evropanovi, který v těchto hodinách opustí svůj úřad Itálii vedl s inteligencí a moudrostí," uvedl Renzi při dnešním vystoupením v Evropském parlamentu ve Štrasburku. 

Jak uvedla italská média, prezident se již v pondělí setkal s premiérem Renzim, aby se rozloučili a naposledy spolu prodiskutovali pro Itálii důležitá témata jako například možné teroristické hrozby či nadcházející volby v Řecku.

Po Napolitanově odstoupení bude úřadujícím prezidentem současný předseda Senátu Pietro Grasso. Zákonodárci mají 15 dní na to, aby začali vybírat jeho náhradníka. Volba nového prezidenta by se mohla uskutečnit 28. ledna.

Napolitano již na konci prosince ohlásil, že se chystá brzy rezignovat, ačkoli jeho mandát oficiálně končí až v roce 2020. Záměr vysvětlil tím, že ve svých devětaosmdesáti letech čelí rostoucím potížím při výkonu funkce hlavy státu. 

Giorgio Napolitano se poprvé stal italským prezidentem v roce 2006 a po vypršení sedmiletého mandátu neměl v plánu znovu kandidovat. Kvůli politické krizi, kdy se kvůli rozložení sil v parlamentu v roce 2013 nebyli schopni zákonodárci na jméně budoucího prezidenta shodnout ani po pěti kolech hlasování, ale souhlasil s další kandidaturou. Právě on se pak stal klíčovou figurou při vyjednávání o nové italské vládě, které kvůli patovým výsledkům voleb probíhalo jen velmi obtížně.

Řada politiků už se v médiích naplno rozhovořila o možných Napolitanových nástupcích. Často se mezi nimi objevují například šéf Evropské centrální banky Mario Draghi, současný ministr hospodářství Pier Carlo Padoan, předseda Senátu Pietro Grasso, expremiéři Giuliano Amato a Romano Prodi či bývalý starosta Říma a ministr kultury Walter Veltroni.