Amedy Coulibaly a Hayat Boumeddiene

Amedy Coulibaly a Hayat Boumeddiene Zdroj: EPA

Partnerka teroristy z Paříže se nachází v Sýrii. Dorazila tam v den atentátu

Hledaná partnerka útočníka, který minulý čtvrtek v Paříži zabil policistku a další den v metropoli vraždil v židovském obchodě, překročila právě ve čtvrtek turecko-syrskou hranici. Podle agentury AP o tom dnes informoval turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu. Ten tak podpořil předchozí tvrzení médií, že hledaná žena v době útoků vůbec nebyla na území Francie.

Šestadvacetiletá Hayat Boumeddieneová byla družkou Amedyho Coulibalyho, jenž má na svědomí vraždu policistky a útok v košer supermarketu, kde zemřeli čtyři rukojmí. Pachatele útoku pak zabily francouzské zásahové jednotky.

Původně se spekulovalo, že Boumeddieneová svého partnera provázela při útoku v obchodě. V tu dobu však už zřejmě byla v Sýrii. Podle Cavusoglua 2. ledna přistála na istanbulském letišti, kam přiletěla z Madridu. Poté se ubytovala v hotelu. Ve čtvrtek už opustila Turecko, když odešla do Sýrie. 

"Přijela do Turecka 2. ledna z Madridu. Existují fotografie (Boumeddieneové na letišti)," potvrdil šéf turecké diplomacie. "Poté zůstala s jinou osobou v jednom hotelu v Kadiköy (čtvrť v asijské části Istanbulu). Následně 8. ledna odjela do Sýrie, což ukazují telefonické odposlechy," řekl Cavusoglu.

Podle listu Le Parisien mladá žena uzavřela v roce 2009 náboženský sňatek s Coulibalym a její postoje se velmi radikalizovaly. Právě ona byla podle úřadů spojkou mezi svým partnerem a bratry Kouachiovými, kteří mají na svědomí středeční masakr v redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo.

Podle nejmenovaného bezpečnostního zdroje, s nímž už v sobotu hovořila agentura AFP, měla u sebe mladá žena zpáteční jízdenku Madrid-Paříž. Stejně jako tento zdroj, tvrdí i turecký deník Yeni Safak ve svém dnešním vydání, že žena odjela do města Sanliurfa u syrských hranic. Do Turecka prý vstoupila přes hraniční přechod Akçakale. Ten prý využívají cizinci, kteří chtějí bojovat po boku islámských radikálů proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada v Damašku.

List Yeni Safak dále tvrdí, že muže, s nímž Boumeddieneová pobývala v Turecku, identifikovaly turecké tajné služby jako 23letého francouzského občana Mehdiho Sabryho Belhoucinea.

Francouzská policie se nyní snaží zjistit, jakou roli mohla Boumeddieneová sehrát při střelbě, při níž Coulibaly ve čtvrti Montrouge na jihu Paříže zabil policistku, a případně, jak mu mohla pomoct při útoku v košer obchodě v okrajové čtvrti Vincennes.

Poznatky tureckých úřadů však zřejmě ukazují, že v době, kdy její druh Coulibaly prováděl oba útoky, byla jeho partnerka mimo Francii.