Charlie Hebdo

Charlie Hebdo Zdroj: Reuters, EPA, ČTK

Charlie Hebdo sídlil na nové adrese bez označení, střelci tápali, ale chod redakce znali dokonale

Francouzský satirický týdeník Charlie Hebdo se přestěhoval do jedenáctého pařížského obvodu loni v červenci. Ačkoli atentátníci, kteří středu povraždili 12 lidí, přišli na místo přesně v době konání porady, neznali přesnou adresu. Původně vešli do jiného domu a museli se poptat, kde redakce je. Napsal to dnes v podrobném popisu středečních událostí list Le Monde.

Redakce prý nebyla označená z bezpečnostních důvodů a lidé v sousedství byli požádáni, aby o ní s nikým nehovořili. „Od atentátu z roku 2011 (žhářského útoku na Charlie Hebdo) dostávala redakce množství výhrůžek. Týdeník se přestěhoval do anonymních prostor, vchod do redakce nebyl ničím označen, sousedé byli požádáni, aby nerozhlašovali, že tam redakce pracuje,“ napsal Le Monde.

Podle listu prý útočníci přišli nejprve v ulici Nicolase Apperta do domu číslo šest, kde byl právě doručovatel s doporučeným dopisem. Tam sídlí audiovizuální společnost, atentátníci se zeptali, kde je Charlie Hebdo, vystřelili do jedněch dveří a vyšli ven. Až pak vstoupili do domu číslo deset, v němž redakce satirického časopisu sídlí od loňského července.

Zatím ale nikdo neobjasnil, jak je možné, že byli útočníci tak dobře obeznámeni s provozem redakce a vstoupili dovnitř, když se konala porada a na místě byli téměř všichni redaktoři.

Le Monde také tvrdí, že už loni v srpnu pařížská prefektura dospěla k názoru, že ohrožení pominulo, takže bezpečnostní opatření kolem časopisu byla zmírněna.

Server lesinrocks nyní zveřejnil video z porady redakce z února 2006. Jsou na něm i oběti středeční střelby Jean Cabu, Stéphane Charbonnier a George Wolinski a debatují o čísle s karikaturami proroka Mohameda.

Dva muži, kteří jsou kvůli atentátu hledáni, jsou stále na útěku. Při palbě volali, že mstí svého Proroka.