Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ČTK

Poláci a Češi opět v sobě. Trapně se hádají o oslavách výročí Osvětimi

Bohuslav Sobotka dnes odmítl tvrzení listu Gazeta Wyborcza, že si polská premiérka Ewa Kopaczová stěžovala na konání připomínky k 70. výročí osvobození osvětimského nacistického vyhlazovacího tábora v Česku. V prohlášení uvedl, že takový telefonát od polské kolegyně neměl a že akce konané na konci ledna u nás nejsou konkurenční ke vzpomínkovému shromáždění v Polsku.

Celý spor je ale poněkud trapný, protože se týká výročí osvobození koncentračního tábora a v tomto případě by měly obě země úzce spolupracovat.

"Češi, kteří nejsou stoupenci ostrých sankcí proti Rusku, dávají Putinovi dárek, když organizují konkurenční oslavy proti těm, které v osvětimském muzeu připravuje Polsko. Je to zvláštní," citoval dnes polský list nejmenovaného pracovníka kanceláře premiérky. "Samotné Ewě Kopaczové se česká iniciativa nelíbí natolik, že to telefonicky sdělila šéfovi pražského kabinetu Bohuslavu Sobotkovi," napsala Gazeta Wyborcza.

"Informace uvedená v polských novinách je nepravdivá, žádný telefonát se stížností polské premiérky neproběhl," reagoval ale v tiskovém prohlášení Sobotka. "Akce Let My People Live pořádaná v České republice, kterou organizuje a financuje Evropský židovský kongres, mimo jiné pod záštitou předsedy Evropského parlamentu Martina Schulze a za podpory české vlády, není v žádném případě konkurenční vůči vzpomínkám v Polsku. Totéž se týká pietních aktů, které proběhnou v Terezíně a na Pražském hradě," zdůraznil premiér.

Podle Sobotky si Česko těmito akcemi chce připomenout takzvanou Terezínskou deklaraci, která se zabývá odkazem holokaustu a kterou za českého předsednictví Evropské unii v roce 2009 podepsalo téměř 50 zemí. Vzpomínkové akce v Osvětimi, která se bude konat 27. ledna souběžně s pietou v Terezíně, se podle premiéra česká delegace "přirozeně zúčastní".

Podle informací ČTK to byla původně polská strana, kdo usiloval o to, aby se politická část připomínek osvobození Osvětimi konala mimo Polsko, později ale změnila názor. Představitelé států se tak měli sejít v Česku, kam nakonec přijedou hlavně šéfové parlamentů. Svou účast už jich potvrdily více než dvě desítky. Ze 14 pozvaných hlav států s účastí na českých akcích počítají zatím jen prezidenti Bulharska a Ukrajiny (u toho to ale pořád není podle diplomatických zdrojů na sto procent).

Americký prezident Barack Obama se omluvil, velmi nepravděpodobný je i příjezd jeho ruského protějšku Vladimira Putina, jehož pozvánka vzbudila vášně a distancovala se od ní například Federace židovských obcí ČR. Ve středu poslal omluvu také šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Česká připomínka kulatého výročí osvobození osvětimského tábora potrvá dva dny. První den, 26. ledna, se na Pražském hradě uskuteční mezinárodní fórum Let My People Live, na němž účastníci budou debatovat o nárůstu antisemitismu a extremismu ve světě, a večer pro ně bude připravena slavnostní recepce v Obecním domě. Druhý den, který připadá na samotné 70. výročí osvobození Osvětimi, vystoupí dopoledne na Hradě hlavy států (pokud budou kromě Miloše Zemana nějaké k mání) a další hosté. Odpoledne se uskuteční pieta v Terezíně.