Soul

Soul Zdroj: Profimedia

V Jižní Koreji se za deset let zvýšil počet sexuálních zločinů o hrozivých 200 procent

Jižní Korea patří mezi země, které jsou ekonomicky velmi úspěšné, po desítky let se rozvíjejí a prosazují ve světě a jejich obyvatelé jsou čím dál otevřenější a svobodnější. Jenže rychlý rozvoj má i své stinné stránky. Podle listu Korea Herald se za posledních deset let zvýšil počet sexuálně motivovaných trestných činů o 204 procent.

Například v roce 2003 bylo hlášeno celkem 7332 znásilnění a zločinů souvisejících se sexuálním obtěžováním, jenže v roce 2013 jich policie řešila 22 292.

Odborníci jsou ale tímto trendem zaskočeni, protože počet vražd a loupeží se naopak v posledních letech snižuje. Vysvětlení se nabízí několik.

Korejská společnost, podobně jako japonská, byla po celá století do sebe hodně uzavřená a o některých věcech se prostě nemluvilo. To byly případy znásilnění a domácího násilí. Dnes už ani Korejky nemají tolik problémů na tyto zločiny poukázat. Ke zvýšení počtu podobných trestných činů přispívá i moderní technika. Prudce se totiž zvyšuje počet sexuálního zneužívání přes internet, sociální sítě a mobily.