Vratislav Mynář

Vratislav Mynář Zdroj: ČTK

Několik variant, proč kancléř Mynář tak podezřele levně koupil dům

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář koupil vilu v pražských Strašnicích a to podezřele levně - za 5,5 milionů korun. Experti hovoří o tom, že v této čtvrti a na takový dům je suma nepřiměřeně nízká a vysoce nepravděpodobná. Jako první o tom informoval deník Blesk. Podle serveru Aktuálně.cz pak nemovitost koupil Mynář od advokáta Víta Širokého, který zastupuje mimo jiné lobbistu Romana Janouška.

Přestože prezident Miloš Zeman neustále opakuje, jak se mají lidem zkoumat majetky a to i mnoho let do minulosti, kancléře (jak oznámil jeho mluvčí Jiří Ovčáček) neodvolá, ale ten musí věc vysvětlit. Co má vysvětlit? Kde na to vzal peníze (zaplatil hotově jediným převodem)? A zda skutečně zaplatil tolik, kolik zaplatil? Nebo to bylo více a z nejrůznějších důvodů se to tají? A co za tím vším může stát?

Jaké jsou tedy varianty toho, co se stalo? Může jít o čiré spekulace (ty se skutečně rojí), ale i reálné možnosti:

Mynář se rozhodl, že vzdá boj o kancléře, protože tuší, že nedostane od Národního bezpečnostního úřadu prověrku. Požádal o ni již v v prosinci 2013. Podle médií NBÚ vadí jeho někdejší podnikatelské kontakty. Nákup podezřele levného domu teď ale ještě více udělení prověrky zkomplikoval.

Mynář zaplatil za dům ve skutečnosti daleko víc. Pro veřejnost by možná suma 5,5 miliónu působila jako něco, co si mohl v minulosti vydělat. Jenže se přepočítal s tím, že se informace nedostane na veřejnost. Podobnou chybu opakovalo už mnoho lidí v politice.

Mynářovi je úplně jedno, co si kdo o něm myslí, a koupil za podezřelých podmínek dům. Jenže co prochází Zemanovi, neprojde jeho podřízenému. Na Pražském hradě si ale v posledních dvou letech zvykli, že si mohou dělat a říkat v podstatě, co chtějí. Klasické podcenění situace se ani v tomto směru nevyplácí.

Mynář legalizuje peníze z předchozí podnikatelské činnosti. Koupě domu může být dobrá varianta, pokud by se však na ni nepřišlo.   

Nejdivočejší spekulace, jež koluje na sociálních sítích i v novinářských kruzích, pak je, že advokát Široký, který Mynářovi dům prodal, by za to „chtěl“ od prezidenta milost pro svého klienta Romana Janouška. A to ze zdravotních důvodů. Janoušek je momentálně ve vězení za sražení ženy v opilosti.

S největší pravděpodobností ale Mynář nakonec ve funkci skončí. Jen se neví kdy a jak.