Zdroj: ČTK

Ledovka a sněhové jazyky vážně komplikují dopravu na silnicích

Dopravu na řadě míst v Česku dnes komplikuje ledovka a sněhové jazyky. Tvoří se hlavně ve vyšších polohách. V Harrachově na Semilsku byl pro kamiony uzavřen kvůli silnému sněžení hraniční přechod do Polska a z podobného důvodu silničáři pro ně uzavřeli i silnici vedoucí k hranicím se Slovenskem mezi obcemi Ostravice a Bílá na Frýdecko-Místecku. Uvízlé kamiony odpoledne blokovaly dopravu v kopcích v Libereckém kraji a na Vysočině. S náledím by motoristé měli počítat také v dalších hodinách.

Podle meteorologů se náledí tvoří v polohách od 500 metrů nadmořské výšky od dnešních 17:00 do úterního rána. Ve výšce nad 600 metrů v Pardubickém, Královéhradeckém, Libereckém, Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji mělo do dnešních 18:00 sněžit. V Jizerských horách, Krkonoších, Jeseníkách a Beskydech mělo připadnout až 15 centimetrů sněhu.

Odpoledne se na dopravním webu objevila informace o vyhlášení kalamitního stavu pro Jablonecko. Stalo se tak ale omylem. "Šlo o iniciativu jednoho dispečera, který chtěl poukázat na špatný stav na některých úsecích. Zvolil ale nevhodný způsob," uvedl dispečer zimní údržby Libereckého kraje Pavel Pospíšil.

Kvůli počasí policisté během dne vyjížděli k řadě nehod. Například u Brandýsa nad Orlicí na Orlickoústecku zablokovala havárie šesti osobních aut silnici 3123, další čtyři auta se srazila v Pardubicích u nádraží, v Kunvaldu na Orlickoústecku po poledni zapadl autobus do příkopu. Skončil na boku, hasiči museli nejprve odhrnout sníh, a protože nešlo otevřít dveře, devět cestujících bylo evakuováno střechou. Kvůli vyprošťování havarovaného polského kamionu byla uzavřena silnice II/319 Javornice - Pěčín. Srážka dvou nákladních a jednoho osobního vozu odpoledne zkomplikovala průjezdnost na Rychnovském kopci nedaleko Jablonce nad Nisou.

Dopravní nehody se zatím ale obešly bez vážnějších následků. Silničáři však doporučují jezdit se zvýšenou opatrností, přičemž do hor by motoristé neměli jezdit bez zimní výbavy.

Hraniční přechod do Polska v Harrachově na Semilsku byl dnes ráno půl hodiny uzavřen pro veškerou dopravu. Posléze byl provoz asi na 15kilometrovém úseku od Desné kvůli silnému sněžení opět uzavřen, ale jen pro kamionovou dopravu. Omezení pro kamiony by mohlo trvat do úterý. Kamiony odpoledne také uvízly ve stoupání na silnici 14 ze Smržovky na Lučany. V regionu od nedělního večera připadlo místy až čtvrt metru sněhu.

Do úterního rána neprojedou ani kamiony po silnici vedoucí na Slovensko v Beskydech. Silničáři ji uzavřeli kvůli hrozbě, že by tam nákladní auta uvízla. Kvůli nesjízdné silnici v Polsku musel být dopoledne téměř na dvě hodiny zastaven i provoz pro kamiony na hraničním přechodu v Náchodě.

Na Vysočině jsou problémy v dopravě na Jihlavsku, Havlíčkobrodsku, Žďársku i na Třebíčsku. Kamiony uvízly v kopcích na hlavních tazích z Jihlavy směrem na Havlíčkův Brod a také na Znojmo, tam hlavně u Stonařova a u Dlouhé Brtnice. V některých místech odpoledne stály policejní hlídky a snažily se dopravu řídit kyvadlově, aby mohla projet technika silničářů. "Sníh je mokrý, teplota jde pod nulu a uježděný sníh přimrzá. Navíc fouká silný vítr, takže se tvoří závěje," řekla mluvčí policie Dana Čírtková.

V noci na dnešek připadl nový sníh také v Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Turisté by se neměli podle krkonošské horské službě vydávat na zeleně značenou trasu z Růžové hory do Pece pod Sněžkou, která je kvůli ledovce a náledí neschůdná. Kvůli silnému větru je dnes mimo provoz i druhý úsek lanovky z Růžové hory na vrchol Sněžky.

Po celý den drobně sněží i ve středních Čechách, sněžení bylo hlášeno i na brněnské dálnici D1, Pražském okruhu, hradecké dálnici D11, strakonické R4 a na dalších silnicích na Benešovsku, Příbramsku a v okrese Praha-západ. 

V Ústeckém kraji ráno foukal silný vítr a tvoří se tam ledovka. V Plzeňském kraji vítr zafoukává hlavně silnice v okolí Bezvěrova a ve vyšších polohách na Klatovsku. Na jihu Čech musejí řidiči maximální pozornost věnovat jízdě na Šumavě, zejména na Prachaticku.

Opatrnost je na místě i při cestách po moravských silnících, na jižní Moravě řidiči na sněhové jazyky narazí ve vyšších polohách na Blanensku a Vyškovsku, v Olomouckém kraji pak zejména na Prostějovsku a Šumpersku. V Moravskoslezském kraji v noci a dnes ráno připadlo až osm centimetrů sněhu, navíc tam vál silný vítr, na silnicích tak mohou vznikat sněhové jazyky. Silničáři tam ale varují i před kluzkou kašovitou hmotou či vznikající ledovkou. Ve Zlínském kraji cestu autem ztěžuje především silný vítr a občasné sněžení.