Vánoční stromek

Vánoční stromek Zdroj: Profimedia

Co s vánočním stromkem po Vánocích? Hodit lvům, například

V posledních dnech se nám zřejmě ukazuje na ulicích vesnic i měst podobný obrázek: u popelnic leží ladem odstrojené vánoční stromky, které před více než týdnem zářily nazdobené v domácnostech. Co ale se stromkem, když doslouží? Elegantní řešení vymysleli například v Anglii.

V zoologické a botanické zahradě v Lintonu mají tamní lvi Vánoce. Je to především proto, že se k nim dostaly svezené použité vánoční stromky, které lidé odložili u popelnic nebo je prostě položili před dům. Lvi mají vánoční stromky velmi rádi, uvedl ředitel zmiňované zoo pro zpravodajský server BBC. Je to pro ně jako odměna nebo pamlsek.

S podobným konceptem přišla i pražská ZOO. U nás však zatím platí, že se odložené stromky na ulicích využívají dále jen zřídka, dobře využít je možné jen stromky veřejné, které stály na náměstích. Například podle serveru Prazskypatriot.cz poputuje letošní stromek ze Staroměstského náměstí (které je tradičně nejnavštěvovanější pražské náměstí během doby vánočních svátků) stejně jako stromky v Anglii, jako potrava pro zvířata v pražské ZOO. Strom pochopitelně neputuje, alespoň v případě toho českého, ve nezpracovaném stavu. Na obrovitém kmeni by si zvířata příliš nepochutnala, a tak je nejprve nutné jej rozřezat na jednotlivé větve. V Anglii však stromky nechávají lvům bez opracování, jelikož stromky z domácností jsou často menší, pro zvířata snesitelné velikosti.

Vánoční stromeček pro lesní zvířata >>>