Andrea Babišová, Pitomina Okamurová, Bohunka Sobotková

Andrea Babišová, Pitomina Okamurová, Bohunka Sobotková Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Vyzkoušejte si hlasování ve sněmovně a zjistíte, který poslanec je vám nejblíže

Nová aplikace Inventura hlasování vám umožní zjistit, kteří poslanci vás jako voliče zastupovali nejlépe. Uživatelé si v ní vyzkouší práci zákonodárců a následně se dozví, kdo hlasoval nejpodobněji. Aplikaci spustilo před několika dny sdružení KohoVolit.eu, které dlouhodobě monitoruje práci politiků.

„Aplikace uživateli předloží sadu nejdůležitějších hlasování, o kterých poslanci rozhodovali v roce 2014. Uživatel poté hlasuje o jednotlivých návrzích podobně jako zákonodárci. Výsledkem je ukazatel shody s jednotlivými poslanci, kde si lidé mohou ověřit, jak kdo hlasoval a jak by hlasovali oni sami,“ říká analytik KohoVolit.eu Kamil Gregor.

Hlasovat můžete zde:
http://volebnikalkulacka.cz/inventura-hlasovani-2014/

Tvůrci při vytváření aplikace oslovili i největší neparlamentní strany. „Inventura obsahuje i názory největších neparlamentních stran - občané mohou ověřit, jestli by je lépe nezastupovali Zelení, Svobodní, Piráti nebo Strana práv občanů,“ dodává Gregor. Kromě celkové shody je ještě možné u poslanců procházet jednotlivá hlasování a zjistit, v kterých konkrétních bodech se s uživatelem liší.

„Inventura hlasování je užitečná pomůcka pro občany, kteří se chtějí dozvědět více o práci svého poslance a jestli plní předvolební sliby. Zároveň jde o zajímavou aplikaci, která vede lidi k zamyšlení, jak by se sami někdy rozhodovali,“ dodává Jiří Knitl z Fondu Otakara Motejla, který sdružení KohoVolit.eu dlouhodobě podporuje.