Nekonečná řecká krize pokračuje.

Nekonečná řecká krize pokračuje. Zdroj: ČTK

Německo: Jestli v Řecku bude vládnout radikální levice, odejde Řecko z eurozóny

Podle německého týdeníku Der Spiegel mění německá vláda postoj k udržení eurozóny. Odchod Řecka z eurozóny se prý může stát přijatelnou možností. 25. ledna se konají v Řecku volby a podle průzkumu je vyhraje levicové hnutí Syriza, které odmítá úsporná opatření vynucovaná Evropskou unií výměnou za záchranné půjčky.

Německo dosud vždy oficiálně trvalo na tom, že eurozóna musí být zachráněna za každou cenu. Členské státy, EU a mezinárodní měnový fond už půjčily bankrotujícímu Řecku stovky miliard eur.

Řecko ale výměnou za záchranné půjčky muselo zvyšovat daně, snižovat mzdy a privatizovat podniky. Podle průzkumů veřejného mínění je favoritem voleb s více než 30 % hlasů levicové hnutí Syriza, které odmítá další úsporná opatření a chce odpuštění dluhů. Volby se v Řecku budou konat 25. ledna.

Podle smluv EU neexistuje možnost, aby některá členská země z eurozóny odešla. Německo ale může navrhnout změnu Smlouvy o EU tak, aby byl odchod možný.

Podle informací týdeníku Der Speiegl považují nyní jak kancléřka Merkelová, tak ministr financí Wolfgang Schauble odchod Řecka z eurozóny za přijatelnou možnost.