Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Světové vydavatelství si uřízlo ostudu: Z atlasů pro muslimské země vymazalo Izrael

HarperCollins je jedním z vůbec největších světových vydavatelství na světě a hlavní sídlo má v New Yorku. Je považováno i za jedno z nejprestižnějších. Teď ale selhalo po všech stránkách. Do škol v několika muslimských zemích na Blízkém východě, které vyučují v angličtině, dodalo nové atlasy – jenže na mapách chyběl Stát Izrael.

Na problém poukázal jako první křesťanský web The Tablet. Učebnice se jmenuje „Collins Primary Geography Atlas for the Middle East“ a byla vytištěna v květnu 2014. Když se problém provalil, vydavatelství prodej atlasů okamžitě zastavilo a omluvilo se. Ovšem i omluva byla trapná, protože se v ní objevila slova o tom, že to bylo „opomenutí“.

Jenže Collins Bartholomew, dceřiná společnost vydavatelství HarperCollins, která se specializuje právě na jeho mapy, předtím novinářům přiznala, že nešlo o technickou chybu a opomenutí. Že pro některé zákazníky ze zemí kolem Perského zálivu je Izrael nepřijatelný a jeho existenci neuznávají. Tak se v atlasu existující stát a člen OSN prostě neobjevil.

Zbývá už jen otázka: Co někdo udělá za peníze pro bohaté šejchy ze Zálivu příště? Vymaže z atlasu zbytek světa?