Prezident Miloš Zeman dnes na zámku v Lánech poobědval s premiérem Bohuslavem Sobotkou

Prezident Miloš Zeman dnes na zámku v Lánech poobědval s premiérem Bohuslavem Sobotkou Zdroj: ČTK

Zeman se Sobotkou poobědvali v Lánech za doprovodu manželek

Prezident Miloš Zeman dnes na zámku v Lánech poobědval s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). K tradiční novoroční tabuli je doprovodily manželky Ivana a Olga. K obědu se podávala daňčí pečeně nebo zámecká paštika, řekl ČTK prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Sobotka se ženou do Lán dorazili kolem 13:15 a u hlavy státu se zdrželi zhruba do 15:00, kdy bez komentáře pro média opustili areál středočeského zámku.

Podle Ovčáčka lánští kuchaři předním politikům a jejich manželkám připravili zámeckou paštiku s lánským pečivem, po níž následoval bažantí vývar. Hlavním chodem byla daňčí pečeně se šťouchanými brambory, jako dezert hosté dostali vanilkovou zmrzlinu. 

Zemana podobný slavnostní oběd čeká znovu příští týden, kdy se sejde s předsedou Sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD) a šéfem Senátu Milanem Štěchem (ČSSD).

Novoroční obědy předních politiků jsou tradicí. Svůj první novoroční oběd ve funkci prezidenta absolvoval Zeman loni s tehdejším premiérem v demisi Jiřím Rusnokem. S ústavními činiteli v minulosti obědval i Zemanův předchůdce Václav Klaus. Mezi témata rozhovorů často patřily vztah vlády, Parlamentu a prezidenta.