Šanghaj

Šanghaj Zdroj: ČTK

Silvestrovská tlačenice v Šanghaji si vyžádala desítky mrtvých. Mohou za to falešné peníze

Smrtící tlačenici na přecpaném nábřeží v Šanghaji prý mohla zavinila dosud nezjištěná osoba, která do davu vhodila kopie dolarových bankovek. V čínském velkoměstě při novoročních oslavách podle místních úřadů zahynulo nejméně 35 lidí a dalších 42 utrpělo zranění. Šlo o jedno z nejhorších neštěstí posledních let.

O napodobeninách bankovek rozhazovaných z okna jedné z budov hovořil podle agentury Nová Čína nejmenovaný svědek. Tuto verzi událostí zmínila i čínská televize, s drobným rozdílem, že kopie bankovek prý padaly ze střechy.

Příčiny neštěstí úřady vyšetřují. Očití svědci dříve hovořili i o tom, že policie asi nedokázala zvládnout obrovské množství lidí směřujících v několika proudech na přecpané nábřeží, kde vypukla davová panika a zhoubná chaotická tlačenice.

"Byli jsme dole pod schody a chtěli jsme nahoru, ale ti, co byli nahoře, chtěli dolů, a tak dav tlačil a lidé padali," vylíčil v televizi jeden ze zraněných.

Snímky státní agentury Nová Čína z místa neštěstí podle agentury AP zachytily pokus o masáž srdce jednoho z postižených, další snímek pak ukazuje, že místo obklopili policisté.

Na místě neštěstí, poblíž sochy prvního komunistického starosty města, zůstávají desítky policistů. Stráže stojí i před nemocnicí, kam byli převezeni k ošetření mnozí ranění. K nim se pokoušeli prodrat zoufalí příbuzní.

Městské úřady podle místního tisku již před týdnem zrušily laserovou show a masové odpočítávání úderů silvestrovské půlnoci právě z obavy před incidenty při hromadném vítání Nového roku. Silvestrovské oslavy jsou ve velkoměstě s asi 24 miliony obyvatel stále populárnější, loni se jich zúčastnilo na 300.000 lidí.