Silvestr 2014

Silvestr 2014 Zdroj: ČTK

V Tichomoří uvítali jako první na světě rok 2015

Na 280.000 obyvatel tichomořských států Samoa a Kiribati dnes o půlnoci místního času (11:00 SEČ) opět jako první na světě uvítali nový rok 2015. Silvestrovské a novoroční oslavy budou ve světě jako každý rok dále probíhat postupně podle časových pásem. Z velkých měst začne vítat bouřlivě příchod nového roku především Sydney, kde půlnoc bude ve 14:00 SEČ.

Očekává se, že na světelnou a pyrotechnickou show v přístavu Sydney se slavnou budovou opery dorazí podle agentury AP až 1,5 milionu lidí. Úřady ani obyvatele Austrálie neodradil od oslav nedávný útok ozbrojeného muže íránského původu, který v kavárně v centru Sydney zajal 18 lidí a nakonec dva z nich zabil. Policejní sbor ve městě byl pro silvestrovskou noc ale posílen o 3000 mužů.

Před Austrálií se velké oslavy tradičně konají především na Novém Zélandu, kde půlnoc bude ve 12:00 SEČ. V hlavním městě Wellingtonu budou oslavy s živou hudbou a videoklipy pro rodiny a známé v místním parku. Oslava vyvrcholí ohňostrojem, který také v největším novozélandském městě Auckland ukončí odbíjení půlnoci na hodinách věže Sky Tower, která se tyčí do výšky 328 metrů a je nejvyšší stavbou na jižní polokouli. 

Největší silvestrovské večírky budou kromě Sydney tradičně v metropolích, jako jsou Berlín, Londýn, Paříž nebo New York. Nejdéle musí s novoročním přípitkem počkat lidé na souostroví Americká Samoa, kde bude půlnoc až ve čtvrtek ve 12:00 SEČ. Půlnoční oslavy po celé planetě tak díky místním administrativním úpravám a časovým vyrovnáváním potrvají déle než 24 hodin.