Petr Kellner

Petr Kellner Zdroj: Isifa / PPF Group

27 miliard korun! O tolik se podle Bloombergu za rok snížila hodnota majetku Petra Kellnera

Petr Kellner je stále jednoznačně nejbohatším Čechem, ale zejména kvůli situaci v Rusku se hodnota jeho majetku tento rok snížila. Podle americké firmy Bloomberg, která podrobně monitoruje majetek nejbohatších lidí světa, přišel za rok 2014 o 1,2 miliardy dolarů, tedy v přepočtu více než 27 miliard korun. V žebříčku nejbohatších lidí Kellner klesl na 117. místo.

Bloomberg na své stránce 26. prosince uvedl, že hodnota majetku Petra Kellnera se snížila meziročně o 11 procent. Dnes ho odhaduje na 10,1 miliardy dolarů. Přitom ještě počátkem listopadu to bylo 10,7 miliardy amerických dolarů. Kellner se podle Bloombergu v minulých letech ocitl na čas i v první stovce superboháčů.

Naopak majetek nejbohatšího člověka planety, kterým je pořád Američan Bill Gates, se zvětšil na 87,7 miliardy dolarů. Daří se i Marku Zuckerbergovi (Facebook), který už poskočil na 13. místo mezi největšími boháči. Obrovské ztráty prý ale utrpěli Sheldon Adelson (majitel kasín v Las Vegas), který přišel za rok v hodnotě majetku o 9 miliard, Ingvar Kamprad (IKEA, 8 miliard) či Jeff Bezos (Amazon, 7,5 miliardy dolarů).

Údaje Bloombergu se ale značně liší od jiných žebříčků, například od toho, který sestavuje časopis Forbes. Navíc se jedná o odhady. V každém případě hodně letos utrpěli především lidé podnikající v Rusku. Navíc na další roky je ekonomický výhled pro tuto zemi opět negativní.