Ztratilo se další malajsijské letadlo, na palubě bylo 162 lidí

Ztratilo se další malajsijské letadlo, na palubě bylo 162 lidí Zdroj: AirAsia

Mysterium pokračuje: Ztratilo se další malajsijské letadlo, na palubě bylo 162 lidí

Z indonéských radarů zmizelo dnes ráno místního času letadlo malajsijské nízkonákladové společnosti AirAsia se 162 lidmi na palubě. Nebyl mezi nimi podle seznamu cestujících žádný Čech. V březnu se v regionu ztratilo i letadlo Malaysia Airlines, které se dodnes nenašlo. V červenci byl pak nad Ukrajinou sestřelen stroj stejné společnosti.


Letoun s označením QZ8501 letěl ze Surabaje na východní Jávě (Indonésie) do Singapuru. Podle oficiálního sdělení AirAsia (je zveřejněno i na jejich Facebooku) kontakt se strojem byl ztracen v 07:24 místního času. Letadlo odstartovalo necelé dvě hodiny předtím. Pilot před ztrátou kontaktu požádal řízení letového provozu, aby mu umožnilo změnu trasy, posádka ale nevyslala žádný tísňový signál. Letadlo se tehdy nacházelo u indonéského přístavu Tanjung Pandan. Kapitán byl podle firmy velmi zkušený a měl nalétáno celkem 6100 hodin a první důstojník 2275 letových hodin. Poslední plánovanou údržbu letadlo podstoupilo 16. listopadu.

Na palubě bylo 155 cestujících - 138 dospělých, 16 dětí a jedno miminko. Dále dva piloti a 5 členů palubního personálu. Z nich bylo 156 indonéské národnosti, tři Jihokorejci a po jednom občanovi Francie, Malajsie a Singapuru.

Jedná se už o třetí katastrofu malajsijského dopravního letadla v letošním roce. Letos v březnu zmizelo na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu letadlo společnosti Malaysia Airlines s 293 lidmi na palubě a rozsáhlé pátrání po něm zůstává stále bez výsledku. Stroj se podle oficiální verze 8. března zřítil v jižní části Indického oceánu západně od pobřeží Austrálie poté, co se z neznámých důvodů odklonil od své trasy. Zda je to ale pravda, nikdo netuší. V červenci pak bylo sestřeleno nad východní Ukrajinou letadlo stejné společnosti, výsledek vyšetřování také není znám.