Ukrajina nepouští auta na Krym, omezuje i autobusy a vlaky

Ukrajina nepouští auta na Krym, omezuje i autobusy a vlaky Zdroj: profimedia.cz

Ukrajina nepouští auta na Krym, omezuje i autobusy a vlaky

Ukrajina dnes přestala pouštět osobní automobily na Krymský poloostrov. Cestující musejí vozy nechat na ukrajinské straně a přecházet hranici pěšky. Informují o tom ruské agentury, podle nichž Kyjev omezuje i autobusové linky a vlakovou dopravu mířící na Krym, který v březnu anektovalo Rusko.

"Kvůli těmto omezením se na hranicích začaly tvořit fronty občanů, kteří byli nuceni opustit osobní dopravní prostředky a jít na stranu Ruské federace pěšky," cituje Interfax sdělení tiskové služby krymské celnice. Ruské úřady prý pro tyto lidi nyní připravují kyvadlovou dopravu.

TASS dodává, že podle krymských úředníků ukrajinští celníci nebrání průjezdu osobním automobilům jedoucím opačným směrem, tedy z Krymu na Ukrajinu.

Tiskové agentury v této souvislosti připomínají, že ukrajinské úřady už v pátek nařídily dopravním společnostem zastavit autobusové linky vedoucí na Krym. Autobusy, které už na Krym přijely, ale zatím stále nabírají pasažéry k cestě na Ukrajinu a ukrajinská strana je do země pouští.

Dnes "krymský ministr dopravy" Anatolij Curkin agentuře Interfax řekl, že Ukrajina jednostranně přestala vypravovat vlakové soupravy určené pro Krym. Železniční doprava mezi poloostrovem a ukrajinskými městy má totiž být 29. prosince zastavena.