Před deseti lety udeřila v Asii vlna tsunami, zabila 230 tisíc lidí, mezi nimi i 8 Čechů

Před deseti lety udeřila v Asii vlna tsunami, zabila 230 tisíc lidí, mezi nimi i 8 Čechů Zdroj: ČTK

Před deseti lety udeřila v Asii vlna tsunami, zabila 230 tisíc lidí, mezi nimi i 8 Čechů

Mnoho lidí si na ta jména už nevzpomene, ale potřeba je připomínat. Otec, matka a syn z rodiny Manďákových z Kroměříže. Zahynuli v resortu Watanaburi v thajském Khao Laku. Kromě nich zemřela v Thajsku také Kristýna Jedlinková i se svým německým přítelem, dále Václava Pospíšilová a na ostrově Phi Phi zamilovaný pár Jakub Dosoudil a Michaela Beránková. Na Srí Lance pak Naděžda Domincová. To je 8 českých obětí ničivé vlny tsunami, která přesně před 10 lety udeřila v Asii.

Celkem tedy při jedné z největších přírodních katastrof v historii zahynulo přes 230 tisíc lidí. Protože právě vrcholila zejména v Thajsku turistická sezona, byl mezi nimi i neobvykle vysoký počet cizinců. Z dovolené v Asii se nevrátilo na 9000 zahraničních návštěvníků. Nejvíce obětí na životech měly z evropských zemí Švédsko a Německo.

Aby zahynulo u katastrofy v daleké cizině i tolik Čechů, je také specifické. Celkem byly na asijské dovolené tehdy tisíce Čechů.

Sen mnoha turistů se ale změnil v noční můru. Mohutné vlny cunami (někde vysoké i deset až patnáct metrů), vyvolané zemětřesením o síle 9,15 stupně Richterovy škály s epicentrem u indonéského ostrova Sumatra, zpustošily pobřeží 14 asijských a východoafrických zemí, přičemž ve 13 z nich si živelní pohroma vyžádala oběti na životech.

Nejvíce byla postižena Indonésie, kde zemřelo kolem 160 000 osob, především v provincii Aceh, kterou ovládají islamisté a proto chvíli váhali s přijetím zahraniční pomoci, kterou tam poskytla především Austrálie a USA.

35 000 životů si ničivé vlny vyžádaly na Srí Lance, přes deset tisíc obětí hlásila Indie. V Thajsku zemřelo nebo je stále pohřešováno kolem osmi tisíc lidí.

Ihned po tsunami se v celém světě projevila obrovská solidarity, která se projevila i v Česku. Mezi občany a organizacemi se vybralo u nás 360 milionů korun a dalších 240 milionů schválila na pomoc postižené oblasti česká vláda.