Rusové mohou využít našich výprodejů. U nich chodí Děda Mráz až 6. ledna

Rusové mohou využít našich výprodejů. U nich chodí Děda Mráz až 6. ledna Zdroj: profimedia.cz

Rusové mohou využít našich výprodejů. U nich chodí Děda Mráz až 6. ledna

Přes problémy s rublem a ekonomickou krizi přijelo na svátky a Silvestra do Česka i mnoho ruských turistů. Je to pro ně i dobrá příležitost výhodně a dobře nakoupit. Zatímco u nás jsme našli dárky pod stromečkem 24. prosince, Rusové mají „své“ pravoslavné Vánoce (Rožděstvo) až od 6. ledna. Děda Mráz tak může využít našich povánočních výprodejů.

U nás nosí dárky Ježíšek, a to už večer 24. prosince. Podobně je to na Slovensku, v Maďarsku, v německy mluvících částech Švýcarska, v Rakousku a Lichtenštejnsku. V Polsku nosí dárky hvězdička. Na severu Německa Weihnachtsmann (Vánoční muž), který se podobá anglosaskému Santa Clausovi.

Santa Claus přichází komínem a dárky dává dětem do punčochy až 25. prosince ráno. Père Noël (Otec Vánoc) nosí dětem dárky také 25. prosince ve Francii a ve Španělsku. Kromě Baskicka, kde nosí dárky Olentzero – muž z hor. Větší dárky ovšem nosí ve Španělsku až Tři mudrcové 5. ledna.

V Rusku má na starosti dárky Děda Mráz 6. ledna. Je to důsledkem třináctidenního rozdílu mezi starším Juliánským (ten stále používají východní církve) a novějším Gregoriánským kalendářem. 7. ledna slaví Vánoce také v Srbsku, Makedonii a Černé hoře. Děda Mráz nosí dárky i mnoha ruským a ukrajinským rodinám žijícím v Česku. K pořízení dárků tak mají tito lidé výhodu výprodejů po našem Štědrém dnu.